FAQs

MEEST GESTELDE VRAGEN/OPMERKINGEN VAN BHB

1. Is het voedingsschema ingewikkeld?
Nee, het schema geeft heel duidelijk aan hoeveel macro’s je per maaltijd moet eten. In de bijgeleverde voedingslijsten kan je zelf kiezen uit de producten die wij adviseren. Al het lastige werk is al voor je gedaan, want wij hebben de macro’s per product voor je uitgerekend in de voedingslijsten. Het enige wat jij nog hoeft te doen is de voeding af te wegen op een keukenweegschaal en op te eten. 😉 Je hebt dus zelf iedere maaltijd de vrijheid om te kiezen waar je zin in hebt. Geef jezelf even de tijd om aan het schema te wennen. Probeer een paar maaltijden uit voordat je strikt begint met je cut of je bulk. Je zal merken dat je na 1-2 weken de schema’s goed onder de knie hebt en dat je creatiever kan worden in het samenstellen van maaltijden.
Het voedingsschema is gemaakt op 5-6 maaltijden per dag. Je kan 1-2 maaltijden per dag samenvoegen wanneer je niet in de gelegenheid bent om zo vaak te eten.
2. “Om te presteren eet ik nu toch veel te weinig koolhydraten, ik vind het aan de lage kant!”
Daar hoef je je geen zorgen om te maken. De koolhydraten die in het schema verwerkt zijn, zijn passend bij jou lichaamsgewicht en trainingsintensiteit. We kijken vooral naar de duur van je training, de intensiteit, in combinatie met je persoonlijke doel.
*Voor een gedetailleerde uitleg zie onze artikelen op de onze website. Hier worden regelmatig nieuwe artikelen gepost.
3. Hoe zit het met het aantal koolhydraten/vetten/eiwitten die in het schema staan?
Een veel voorkomende fout is dat men teveel koolhydraten eet, te weinig vetten en eiwitten. Daarbij is een teveel aan koolhydraten geen meerwaarde voor een beter herstel en zorgt voor onnodige vetopslag. De juiste hoeveelheid koolhydraten, in combinatie met eiwitten zijn essentieel voor je herstel. Maar ook de vetten, mits de timing goed is, leveren een grote bijdrage.
Een ander belangrijk onderdeel is de timing en het soort koolhydraten. Koolhydraten met een hoge GI waarde eten rondom je training, en koolhydraten met een lagere GI index verder van je training af. Lees het artikel over hoge en lage GI index op de website.
4.Ik wil graag afvallen en vetverliezen, maar ik wil wel blijven presteren. Dat kan wel tegelijkertijd?
Ja, zeker. Je zal merken dat je veel kan eten van de voeding uit onze lijsten. Doordat je voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten binnen krijgt om te herstellen, gaan je prestaties om hoog. Wanneer je kiest voor een cutperiode (afvallen) zullen een kleine hoeveelheid onder je verbruik gaan zitten, waardoor je langzaam afvalt.
* Voor een gedetailleerde uitleg zie onze artikelen op de onze website. Hier worden regelmatig nieuwe artikelen gepost.
5.Welke eiwit shake kan ik het beste gebruiken?
Voor de shake tijdens het trainen raden we Whey Isolaat aan, of een plantaardige eiwit shake. Je zou kunnen kiezen voor een erwteneiwit of voor een hennepeiwit. Zorg er altijd voor dat je goede, en het liefst biologische producten gebruikt die zo min mogelijk bewerkt zijn.
6. Moet ik alles afwegen?
Ja, het beste is om alles af te wegen. Na een tijdje weet je wel hoeveel je ongeveer mag, maar als je het afweegt weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid binnen krijgt. De groenten uit onze groenten lijst hoeven niet afgewogen te worden. Zorg bij iedere maaltijd dat je een schaaltje groenten eet en varieer hierin.
7. Klopt het dat ik geen zuivel producten in de lijst zie staan?

Ja dat klopt. Zoals Virgil altijd zegt “Koemelk is voor kalfjes”. Zie onze video over zuivel: Video 1 Video 2
Daarbij zijn de zuivelproducten tegenwoordig enorm bewerkt. Wil je toch graag zuivel producten eten, dan raden wij aan om dit zelf uit te rekenen, in overleg met je coach wanneer je hebt gekozen voor de 1 op 1 begeleiding.

8. Kan ik iedere maaltijd hetzelfde eten?

Ja, dat kan. Maar uit ervaring weten we dat een goede variatie ervoor zorgt dat je het schema veel langer kunt volhouden. Daarnaast is een goede afwisseling belangrijk voor je gezondheid. Wissel zoveel mogelijk af en probeer ook eens iets wat je normaal niet zo snel zou eten.  

9. Kan ik mijn supplementen blijven gebruiken nu ik begin met jullie voedingsschema’s?

Het ligt er aan welke supplementen je gebruikt. Vraag dit na bij je coach als je 1 op 1 begeleiding krijgt. Visolie en magnesium kunnen heel waardevol zijn als toevoeging. Je hoeft geen extra bcaa’s te nemen, hiervan krijg je voldoende binnen als je volgens je schema eet.
Let op met creatine, deze houdt vocht vast. In een cut (afvalperiode) raden we aan om dit niet te nemen. Tijdens een bulkfase is het wel goed mogelijk.

10. Hoe zit het met zout?

De hoeveelheid zout beïnvloed de hoeveelheid water in je lichaam. Hierdoor kan je gewicht op de weegschaal schommelen. Dit is watergewicht en geen vocht. Omdat je zoveel mogelijk onbewerkt eet zal je weinig zout binnen krijgen. Je kunt zelf zout toevoegen naar smaak.  

11. Zijn de grammen op het schema gekookt/gebakken of ongekookt/ongebakken?

We hebben in alle schema’s de gebakken en gekookte hoeveelheden neergezet. Je hoeft dit dus zelf niet uit te rekenen.  

12. Hoeveel water moet ik drinken?

Drink minimaal 2 liter water per dag. De juiste hoeveelheid verschilt per persoon, en is goed te merken aan de kleur van je urine. Wanneer je urine licht geel tot doorzichtig is, drink je genoeg. Wanneer je dorst hebt en/of donker gele urine plast, heb je meer water nodig om goed gehydrateerd te zijn. Water drinken is belangrijk voor een goede (sport)prestatie, maar zorgt onder andere ook voor dat je geen honger gevoel hebt en het voorkomt hoofdpijn, spierpijn en slechte stoelgang.  

13. Mag ik koffie drinken?

Ja, dat mag. Zonder suiker en melk natuurlijk, gewoon zwart. Kies het liefste voor biologische koffie.

14. Hoe zit het met cola light en andere light drankjes met 0 calorieën?

Wij staan zelf niet achter dit soort chemische producten. Merk je aan jezelf dat een cola light of een andere frisdrank zonder calorieën ervoor zorgt dat jij je weekend wel door komt zonder verder buiten het schema om te eten, kan je er voor kiezen om eens een light drankje te nemen. Wij willen wel  benadrukken dat de stoffen in light producten een zeer nadelig effect op je gezondheid kunnen hebben, en wij adviseren iedereen om hier zo min mogelijk gebruik van te maken.

15. Kan ik kruiden e.d. toevoegen tijden het koken?

Zeker! Allerlei natuurlijke kruiden en specerijen kun je gerust toevoegen en gebruiken om je eten lekker te maken. Doe dat ook zoveel mogelijk en gebruik zoveel mogelijk natuurlijke en verse producten.  

16. Hoe zit het met eigeel?

Ja, je mag eigeel. Dit rekenen we onder ‘vetten’.

17. Cheatmeals of op zijn Nederlands, ‘zondigen’.

Wanneer je wil aankomen is het oké om een vrije maaltijd extra te nemen. Let op, je eet dan alsnog alle maaltijden die op je schema staan! En ook dan bedoelen we natuurlijk niet dat je je vol propt met al het junk food dat je maar kunt vinden, maar dat je een dagje weg kunt gaan zonder je weegschaal mee te nemen. Kies zoveel mogelijk gezonde en natuurlijke producten, en eet daar dan wat meer van.

Voor het afvallen kiezen we er voor om gedurende het gebruik van de schema’s geen beloning/cheatmeals toe te voegen. De resultaten worden te veel beïnvloed door dit soort maaltijden. Zijn er producten die je graag wil eten, maar die niet in de lijsten staan, dan is wellicht een goede keus om deze binnen je macro’s uit te rekenen.

18. Ik heb veel hoofdpijn de eerste week of twee weken. Hoe kan dat?

Je lichaam moet wennen aan de nieuwe manier van eten. Daarnaast is je lichaam zeer waarschijnlijk aan het afkicken van suiker. In onze schema’s zijn vrijwel geen bewerkte producten met toegevoegde suikers. Grote hoeveelheden suiker heeft een verslavende werking. Nu je anders gaat eten, kan zich dat uiten in hoofdpijn en vermoeidheid. Dit is maar van korte duur. Dus.. even doorzetten, het gaat vanzelf weer over.

19. Ik kan niet precies eten op de tijden in het schema. Erger nog, ik ben een maaltijd vergeten, wat nu?

Dat geeft niets. Probeer zo dicht mogelijk bij de tijden te komen die we hebben aangegeven. Wenselijk is tussen de 2-5 uur. Vergeet je een maaltijd, eet deze dan alsnog, bijvoorbeeld samen met de volgende maaltijd. Probeer te voorkomen dat je maaltijden overslaat.  

20. Moet ik altijd een schaaltje groenten eten?

Ja, wij adviseren om bij iedere maaltijd groenten te eten. Je kunt afwisselen met gekookte groenten, zelfgemaakte soep, salade en nog veel meer creatieve recepten!

21. Kan ik alcohol drinken als ik de schema’s volg?

Minimaliseer dit zoveel mogelijk en probeer je zoveel mogelijk aan het schema te houden. Als je wel alcohol wilt (blijven) drinken, vraag jezelf dan af hoe belangrijk het is dat je optimaal presteert, dat je je fitter en gezonder voelt, en optimaal afvalt (of spiermassa aankomt) in deze periode.  

22. Mag ik ook groenten eten die niet op de lijst staan?

Je mag natuurlijk alles. De groenten die op de lijst staan, hebben een lage hoeveelheid koolhydraten waardoor je ze niet hoeft mee te rekenen. Wil je andere groenten gebruiken, reken deze uit in My Fitness Pall, en reken de macro’s van de groenten mee onder koolhydraten/eiwitten.   

23. Krijg ik honger tijdens het volgen van het voedingsschema (afvallen)?

Ja hoor, dat kan een normale reactie zijn. Dit komt meestal door de tijden van eten waar je lichaam aan moet wennen en omdat je niet kan eten wanneer je trek krijgt. Bij de meeste mensen gaat dit weg na een aantal weken, omdat ze gewend raken aan de manier van eten.  Maar, als je wilt afvallen en de calorieën worden gedurende de weken verminderd gedurende de fases, zal je af en toe honger krijgen. Dit hoort er nu eenmaal bij, en voor enige tijd is dit niet erg.
Zorg er voor dat je veel water drinkt, voldoende slaapt, en jezelf niet verveeld. Denk ook aan het tempo waarop je eet, probeer te genieten van je eten en niet alles binnen 3 minuten op te eten, ook al heb je trek. Bekijk de video, met uitgebreide tips!

24. Het lijkt alsof ik enorm veel moet eten, klopt dat?

Door beter en gezondere keuzes te maken geven mensen aan dat ze veel meer volume aan voeding moeten eten. Bijvoorbeeld, 150 calorieën aan zoete aardappel, is veel meer eten dan een truffel van 150 calorieën, die je in 1 hap opeet. Maak je geen zorgen dat je teveel voeding binnen krijg, vertrouw op de schema’s! Ze werken.. echt!  Tijdens het aankomen zal je ongetwijfeld een moment krijgen dat je steeds vol zit van het vele eten, zeker als je steeds verder in het schema komt. Voor het aankomen geldt net als bij het afvallen, eet de hoeveelheden voeding die op het schema staan, iedere dag. Aankomen is niet altijd zo makkelijk als het lijkt!

25. Ik zit in mijn menstruatiecyclus en ik ben aangekomen, wat moet ik doen?

Geen zorgen. Je bent geen vet aangekomen, maar je houdt vocht vast. Je cyclus beïnvloed het vocht gehalte in je lichaam. Na je cyclus verdwijnt het vocht weer en kun je zien hoeveel te daadwerkelijk weegt.  

26. Ik heb me niet aan het schema gehouden en heb veel te veel ongezonde dingen gegeten. Ik heb spijt! Wat moet ik nu doen?

Niks. Ga gewoon verder alsof er niets is gebeurd. Als je wil afvallen raden we aan om niet buiten het schema te eten. Als dit toch is gebeurd, maak je daar dan niet te druk om. Ga gewoon door met je volgende maaltijd zoals je dat normaal ook zou doen. Wanneer je het schema volgt om aan te komen is een ‘cheat’ prima, zolang je maar alle voeding binnen krijgt wat op het schema staat en je accepteert dat je het risico loopt om meer vet aan te komen.