8 tips om je herstel te optimaliseren (met video)

Beginnende fitnesser en veel spierpijn? Dát hoort er in het begin een beetje bij.. 

Afhankelijk van je niveau zal je meer of minder spierpijn hebben na de eerste trainingen. Heb je jaren lang niets gedaan? Dan kan enige inspanning in de gym al zorgen voor enorme spierpijn. Daar moet je even doorheen, maar we geven je wel alvast een aantal tips om je herstel te optimaliseren: 

1. Eiwitten
Eet bij iedere maaltijd een portie eiwitten, ongeveer zo groot als je handpalm Als je onze voedingsschema’s volgt, dan doe je dit automatisch als je je aan het schema houdt. 

2. Water
Drink voldoende water! Onze spieren bestaan grotendeels uit water.
Hoeveel jij nodig hebt, is afhankelijk van jouw lichaam (spiermassa) en je dagelijks leven. Je kan checken of je voldoende drinkt als je je urine controleert. Is je urine geel of donker geel? Dat betekent dat je te weinig hebt gedronken. Licht geel of bijna doorzichtig betekent dat je goed gehydrateerd bent. 

3. Slaap
Probeer 7-9 uur per nacht te slapen. Je kan je slaap optimaliseren door een aantal kleine veranderingen door te voeren in je huidige leefpatroon. Lees hier de tips voor een betere kwaliteit van slaap.

4. Training-en rustdagen
Zorg voor een goede verdeling van trainingsdagen en rustdagen. Probeer, zeker als beginnende sporter, steeds 1-2 rustdagen te nemen voordat je weer gaat trainen. 2-3 keer per week te trainen voldoende om fitter en sterker te worden.

5. Sauna en warm bad
Ga eens per week (of twee weken) naar de sauna. Wissel dit af met eens per week een warm bad.

Dit kan je combineren met koud/warm baden of douchen, om je doorbloeding te optimaliseren. Sta minimaal 2 minuten tot maximaal 5 minuten onder een koude douche en wissel dan naar een hete douche. Verhaal dit 2-3 keer. Dit zelfde principe kan je toepassen met een bad, of bad en douche.

6. Blijf in beweging
Heb je veel spierpijn? Ga dan alsnog trainen maar verminder de intensiteit en het gewicht die dag aanzienlijk. Het is belangrijk dat je spieren bewegen, opwarmen en doorbloed worden. Hierdoor is de kans groot dat je de dag erna een stuk minder spierpijn hebt. 

7. Neem een massage
Massages zorgen ervoor dat de spieren opnieuw opgewarmd worden en dat de doorbloeding verbeterd. Daarnaast is het voor velen een moment van relaxen en ontspannen.

8. Gebruik magnesium(spray)
Magnesium (zoutmineraal) is nodig voor goede werking van onze spieren, botten en ons zenuwstelsel. Ons advies is om een spray te gebruiken, zoals deze. Magnesiumolie verzorgt stijve en zwaarbelaste spieren en stimuleert de doorbloeding. Het wordt snel opgenomen door de huid en herstelt het magnesiumgehalte daar waar het nodig is. Magnesium is geen wondermiddel, maar een aanvulling op bovenstaande tips.

Bovenstaande tips zullen helpen om je spierherstel te bevorderen. Voor een uitgebreide uitleg kan je ook de video bekijken. Als je meer vragen hebt over herstel, laat hieronder een reactie achter.

Wil je je voeding optimaliseren, nog beter herstellen, afvallen/aankomen en meer energie hebben gedurende de dag, dan kunnen wij een voedingsschema op maat voor je maken. Laat hier je gegevens achter, dan nemen wij vrijblijvend contact met je op.

#WEAREBHB
Team Building Healthy Bodies

Persoonlijke voedingsschema's + coaching voor minder dan €2 per dag!