PCOS is steeds vaker voorkomend bij de dames die we coachen, maar niet iets wat blijvend hoeft te zijn. Er zijn ontzettend veel vrouwen van genezen, zonder dat velen van ons dit weten.

In de reguliere zorg wordt er vaak verwezen naar medicatie. Toch zijn er steeds meer vrouwen die dit niet willen en er van overtuigd zijn dat dit op een andere manier opgelost kan worden.

Dat klopt!

Een verandering in je voedingspatroon (maar ook een aanpassing in je algehele levensstijl) kan wonderen verrichten. Veel gynaecologen zijn van mening dat het waarschijnlijk niet helpt, zeker niet als je geen overgewicht hebt. Echter laat de praktijk wat anders zien en zijn er enorm veel vrouwen van hun klachten af gekomen door hun levensstijl aan te passen.


Insulineresistentie
Insulineresistentie is vaak een diepere onderliggende oorzaak van PCOS. Dit kan verminderen of helemaal verdwijnen door onbewerkt en natuurlijker te eten.

We hebben als mensen veel moeite om grote hoeveelheden suiker te verwerken, denk aan koekjes, snoepjes, sapjes, taartjes, broodjes etc. Onze insuline piekt enorm hierdoor. De natuurlijke koolhydraten mét vezels, zoals fruit en knollen remmen de insuline. Maar nog veel belangrijker, de vetten en de eiwitten waarmee je de koolhydraten eet, remmen de insuline ook.  

Hormonen
Er is één hormoon die ons bloedsuikerspiegel verlaagd (insuline) en maar liefst drie hormonen die het kunnen verhogen.

Dit zijn:

  • noradrenaline (stresshormoon): Dit hormoon wordt gemaakt in de bijnier en is belangrijk voor je mood. Is het te laag krijg je last van depressie, is dit te hoog kan je angsten en paniek aanvallen ervaren.
  • glucagon: Dit hormoon word gemaakt in de alvleesklier en het verhoogd de glucose in je bloed als deze te veel zakt. Mensen met diabetes type 2 dienen dit toe als ze hun bloedglucose waarde niet meer kunnen doen stijgen
  • cortisol, ook een stresshormoon: Dit hormoon wordt aangemaakt in de bijnier als reactie op een angst- of stressprikkel. Hierdoor kan je snel handelen in stressvolle situaties, zoals vechten of vluchten.

Naast het feit dat je voeding een grot rol speelt bij je bloedsuiker spiegel, speelt stress dus een belangrijke rol. Een andere belangrijke is: slaap. Hierover zullen we hieronder meer vertellen.

(chronische) Stress
In ons dagelijks leven in de westerse wereld, zijn vrouwen blootgesteld aan een enorme hoeveelheid stress. Denk aan werk, in combinatie met het gezinsleven, financiële kwesties, ziekte en intoleranties, negativiteit en verdeeldheid door tv, social media en steeds snellere en onpersoonlijke maatschappij. Maar er zijn nog een aantal dingen die je lichaam als stress kan zien, zoals vasten en (te lang/teveel) afvallen.

We drukken alle dames op hart dat zij éérst goed voor hunzelf zorgen, want alleen dan kan je goed voor anderen zorgen. Vind een manier waardoor je goed je stress kan reguleren en in sommige gevallen kan verminderen. Vraag jezelf af: wat geeft mij energie en wat kost mij energie? Na het beantwoorden van deze vraag zal duidelijk zijn welke onderdelen meer aandacht mogen krijgen en welke onderdelen minder aandacht mogen kragen en eventueel aangepast mogen worden.

Slaap
Studies wijzen uit dat 1 nacht aan slaap te kort, je net zo insuline resistent kan maken, als een persoon met type 2 diabetes. (Hoe shocking, wist je dat?!) Laat staan wat het met je doet als je dagen, weken, jaren lang achter elkaar slecht of kort slaapt.
Lees hier de blog die we hebben geschreven over slaap en hormonen.


Tips betreft voeding:

  • Eet zoveel mogelijk onbewerkt. Je bloedsuiker wordt hierdoor minder verstoord. Daarbij krijg je minder ongewenste toevoegingen binnen die niet  meewerken aan een verbeterde gezondheid. Denk aan: geen pakjes en zakjes meer, geen kant en klaar eten, geen koekjes, snoepjes etc.
  • Vermijd zoveel je kan de verpakkingen waar helaas veel chemicaliën in zitten
  • Probeer je groenten en fruit lokaal te kopen, bij biodynamische boeren die de groenten NIET besprayen met pesticiden en herbicidenen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de hormoonhuishouding uit balans gebracht wordt bij insecten, mar ook bij de planten die bespoten worden. Voortplanting is daarna niet meer mogelijk. Deze stoffen hebben ook bij  mensen een negatief uitwerking op de hormonen, dus vermijd deze zoveel mogelijk.
  • Gebruik een eigen stoffen tas of mand om je producten in mee te nemen.
  • Eet voldoende hoge kwaliteit eiwitten en vetten, zeer belangrijk voor een stabiele bloedsuiker en een voldaan gevoel, maar ook voor een gezonde huid en gezonde andere organen.
  • Probeer je vlees ook bij een biodynamische boer te verkrijgen, een natuurlijke veehouderij die goed voor de dieren zorgt, waar de dieren buiten leven in een natuurlijke omgeving en niet tot nauwelijks medicatie krijgen.  Laag kwaliteit vlees is goedkoper (op de korte termijn), maar deze dieren leven vaak niet buiten, krijgen niet het eten wat ze horen te eten en krijgen preventief medicatie. Een van onze favoriete boeren zijn Schotse Hooglanders.
  • Vermijd soja producten, uit onderzoeken komt dat soja een heftige en negatieve uitwerking heeft op mannelijke en vrouwelijke hormonen
  • Vermijd zuivel en zeker de lage kwaliteit zuivel uit de normale supermarkt. In melk en andere zuivelproducten zitten melksuiker lactose en caseïne. Bij veel mensen zorgt dit voor een gevoelige reactie, zonder dat je dit zelf altijd doorhebt. Door dit een periode helemaal te elimineren, zal je zien wat voor het effect het heeft op je lichaam. In meerdere gevallen hebben we gezien dat wanneer de dames na het helen van hun lichaam, rauwe biologische zuivel hebben terug gebracht in hun voedingspatroon, dit geen enkel nadelig effect oplevert. 
  • Vermijd granen voor langer periode, omdat ook dit bij veel mensen zorgt voor een overgevoeligheid.
  • Vermijd (teveel) koffie. Ook koffie stimuleert het stresshormoon.
  • Drink 2-3 liter water met dag. Het liefst met een beetje zeezout, Himalaya en jejoba(epsomsalt) zout erin. (1/3 theelepel per 0.5 liter) Lees hier de blog waarom zout zo belangrijk is voor ons lichaam en je dit zeker niet moet vermijden.
  • Matig alcohol inname en stop voor een bepaalde periode met alcohol drinken: Alcohol werkt namelijk oestrogeen verhogend en testosteron verlagend. En niet zo’n beetje ook! Na een glas wijn is de hoeveelheid oestrogenen in het bloed de volgende 24 uur  met ruim 30% gestegen. Zoals je begrijpt kan dit er voor zorgen dat je een oestrogeendominatie ontwikkelt.  

Als de vertering niet optimaal verloopt of het immuunsysteem wordt verstoord, kan dit stress opleveren voor ons lichaam. Zoals we net al aangaven, is dat iets wat je níet wil als je PCOS hebt.

Bottenbouillon (klikt voor recept) is helend voor de darmen en heeft al veel mensen geholpen met het optimaliseren van de darmflora. Het bindweefsel bevat vooral veel glusosamine en chondroitine. Maar dat is niet het enige. Verder zijn botten zeer rijk aan calcium en fosfor. Ook bevat het magnesium, kalium, zwavel en silicium. Merg bevat veel vitamine A, vitamine K2 en vetzuren. Ook bevat het veel ijzer, selenium, zink, boron en mangaan.

HELP!
Bovenstaande tips klinken na het lezen misschien heel rigoureus en wellicht denk je nu: “Help, daar gaat mijn ontbijt met kwark en mijn broodje tussen de middag”. Dat klopt! Maar onthoud dat dit een gewoonte is die je kan aanpassen én dat veel meer mensen dit doen om van hun ziekten en kwaaltjes af te komen. Je went er aan én je voelt je veel beter, geloof ons!

Ook betekent dit niet dat je nooit meer broodje kan eten of nooit meer een glaasje wijn kan drinken. Meestal is een periode van 10-12 weken voldoende om te zorgen dat je hormonen weer in balans komen (al kan het soms 6-12 maanden duren, afhankelijk van de heftigheid van je klachten), waarna je weer wat andere producten kan introduceren. Echter blijft ons advies om jezelf mogelijk aan te leren dat je een natuurlijke, onbewerkte levensstijl hebt en behoudt om zo gezond mogelijk te blijven. Een feestje, verjaardag of een keer op vakantie valt daar niet onder natuurlijk, maar onthoud goed dat je cellen in je lichaam zich vormen van alles wat we in onze mond stoppen. Je hebt je gezondheid grotendeels zelf in de hand en wij denken dat wanneer jij je PCOS (of andere ziekte) oplost, je er alles voor over hebt om dat zo te houden!


Let op met chemische en oestrogreen achtige stoffen
Deze stoffen kunnen de cyclus beïnvloeden en zo ook de vruchtbaarheid beperken (zowel bij mannen als vrouwen). Welke stoffen we bedoelen?

  • Weekmakers, afkomstig van plastic zoals bisfenol en BPA. Denk aan alle plastic, plastic verpakkingen, blikjes, zacht plastic en (olijf)olie dat bijvoorbeeld in plastic flessen zit. Het beste is om dit in glazen flessen te komen/bewaren en zoveel mogelijk je eigen glazen potjes en flessen te gebruiken.
  • Let op met make up producten, zalfjes en cremés. De  meeste vrouwen hebben heel wat in de badkamer staan en dit kan een moeilijke stap zijn in het begin, maar probeer de producten die je gebuikt beetje bij beetje te veranderen. De regel die we aanhouden is als volgt: smeer het alleen op je huid als het eetbaar is. Denk dan aan koksolie, zouten, schapenmelk zeep, marseille zeep, cacaoboter, jojoba olie of amandelolie, in combinatie met bijvoorbeeld etherische olie. Lees onze blog ‘hapje zeep’ waar we hier verder op ingaan.
    (zie hier receptje voor deo en wasmiddel)
  • Vermijd zware metalen zoals lood en kwik. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er zonder dat we er bewust van zijn, metalen in bewerkte voeding is toegevoegd zoals bijvoorbeeld in Kelloggs cornflakes maar zelfs in verschillende merken babymelkpoeder. Indirect kan dit onze hormoonhuishouding schaden. Denk bij metalen ook aan oude (lekkende) amalgaamvulling, werk waar door je veel in contact komt met zware metalen en natuurlijk: roken. Door het roken krijgen je veel zware metalen (arsenicum) binnen, met daarnaast nog andere giftstoffen die onze levers belasten. Maar vergeet ook vooral niet de kweekvis! Eet je regelmatig vis, zorg dan dat je altijd wilde vis in huis haalt.

Beweeg veel en ga naar buiten
In alle opzichten is bewegen en sporten belangrijk. Voor onze hersenen, onze spiermassa, onze botten, ons stresslevel, onze ontstekingswaarden en onze hormonen. Echter, kan téveel training ook zorgen voor een negatief effect. Werk daarom met een goed trainingsschema, werk op naar bepaalde intensiteit en duur, gebruik goede techniek en maak gebruik van rustdagen en rustweken.

Ga meer naar buiten en verminder je schermtijd. Vitamine D is enorm belangrijk, dus beweeg lekker in de (ochtend) zon. Loop op je boten voeten buiten en geniet van onze mooie natuur. Dit is een zeer belangrijk onderdelen om ons stresslevel laag te houden en waarvan we eigenlijk wel weten dat ze heel gezond voor ons zijn.

Heb je naar aanleiding van de blog vragen? Stel ze gerust persoonlijk aan Gia via 0623396569 of stuur een berichtje via Instagram of Facebook. Wil je alvast met je eigen voedingsschema aan de slag eventueel met een coach van ons? Ga dan naar www.BHBonline.nl om te starten!

 

Persoonlijke voedingsschema's + coaching voor minder dan €2 per dag!