Veel planners of to-do lijstjes werken niet (zo goed). Waar komt het door?
– het lijstje op de dag zelf maken
– teveel punten op het lijstje zetten waardoor het bijna onbegonnen werk is om er aan te beginnen
– teveel ‘mooie vormgeving van de planners en de boekjes’
Succesvolle mensen (moeders, atleten, zakenmensen) willen graag dingen gedaan krijgen. Plannen & uitvoeren. That’s it!
We onderschatten wat we kunnen bereiken op lange termijn en overschatten wat we kunnen op één dag
Een plan maken is goed, maar zonder de uitvoering heeft je plan(ning) geen zin.
Daarom adviseren we het volgende:
1. Maak dagelijks een lijstje met max 5, kritische punten. Taken die je belangrijk vindt en die je gedaan wil hebben.
Dit helpt je bij je structuur, je discipline, om je taken te blijven uitvoeren, op het juiste pad te blijven en je doelen te behalen.
2. Als je het lijstje maakt, weet je zeker dat je morgen deze taken gaat uitvoeren. Plan het dus goed is en wees kritisch.
3. Maak je lijstje ALTIJD de dag van te voren en nooit op de dag zelf. Dan loop je namelijk al achter en dan maak je ook een heel ander lijstje dan wanneer je het de avond van te voren doet. Dus, je gaat in de middag, of de avond, zitten met een papier en een pen en je schrijft maximaal 5 dingen op die je de volgende dag gedaan wil hebben. De dag is klaar als je lijstje af is. Alles wat je daarna doet, is ‘extra’.
Belangrijk is dat je bewust na denkt over wat je die dag gedaan wil hebben. Meer dingen dan 5 zijn te veel, dus meer dingen dan 5 opschrijven is en no-go.
Een voorbeeldlijstje van één van onze coaches:
– 3x rekeningen betalen
– 1 blog schrijven (deel ervan)
– Coaching True Coach (chat en bellen)
– Wandelen met de hond, minimaal 45 minuten
– Eigen bottenbouillon maken
4. Alle andere dingen die je doet, die voor jou ‘normaal’ zijn, zoals bijvoorbeeld: douchen, boodschapjes halen, de hond uitlaten, sporten op maandag, die zet je er niet op maar dat doe je natuurlijk wel.
Je lijstje is voor dingen die je gedaan wil hebben, maar als je ze niet opschrijft, niet perse doet. Je kan namelijk ook op andere dagen de rekening betalen, een blog maken, wandelen met de hond hoeft ook niet perse 45 minuten en die bouillon kan ook een andere dag. Door je lijstje te maken bereid je goed voor op de dag, je weet wat je planning is en waarschijnlijk de rest van het gezin ook.
5. Als je een taak hebt gedaan, vink je dit af. Zet er dus een hokje voor, of koop een boekje waarin je dit kan doen.
Tip om efficiënt te werken aan je de taken op je lijstje: zet je telefoon op vliegtuigstand en zet een timer. Je werkt zoveel efficiënter, met zoveel meer focus aan je taken dat je 1. je taken beter uitvoert en 2. sneller klaar bent met de taken.
6. Ben je klaar? Je kan alvast een lijstje maken voor morgen en de taken voor morgen inplannen. Zit morgen nogal vol of heb je al 5 dingen op je lijstje, zet het dan in je agenda. Als het goed is bereid je de dag voor en zie je de dag van te voren in je agenda staan welke taken je gedaan wil hebben. Zet dit op je lijstje en vink je taken af.
NO-GO: Ben je klaar met je lijstje? Dan ben je klaar. ZET ER GEEN TAKEN EXTRA OP!!
Welbekende fout die iedereen wel eens maakt, maar echt een no-go. Grote kans dat je dan iets niet af kan maken wat teleurstelling oplevert en dat is totaal onnodig. Klaar is klaar en dan kan je doen wat je wil, lekker in bad liggen, een boek lezen, een vriendin bellen, net waar je zin in hebt.
Probeer het voor een langere periode (12 weken) en laat ons weten hoe het je bevalt!
#BUILDINGHEALTHYBODIES #PROGRESS #PREPARE