Er is heeeel veel te vertellen over luiers, luier soorten en het wassen ervan. Mits je kiest voor wasbare luiers natuurlijk. In juli 2022 werd onze zoon Zeno geboren en ik (Gia) wist direct al dat we voor wasbare luiers zouden gaan. Zou het echt zo veel lastiger zijn dan gewone pampers?
We zijn nu ik de blog online deel ruim 4 maanden verder en ik kan zeggen dat ik het alles behalve ‘lastig’ vind. Ik vind de luiers erg leuk, ze werken goed, Zeno reageert er goed op in de zin van: geen luier uitslag én ik vind het fijn dat ik ze zelf kan wassen en niet steeds opnieuw luiers hoef te kopen.
Het was wel even een zoektocht om de uitleg van luierwas te verzamelen, helemaal omdat ik een ‘eigen wasmiddel’ wilde gebruiken. Vandaar dat ik mijn manier van wassen met jullie deel én ook het wasmiddel met jullie deel die ik heb gevonden online, op een oude pagina die niet meer actief is.
Luiers wassen uitleg
Voordat je die vuile katoenen luier in de luieremmer of natte zak gooit, heeft het misschien wat extra zorg nodig. Als je baby er alleen maar op heeft geplast, is het oké om hem in de emmer of natte zak te gooien; als je baby erop heeft gepoept wanneer de baby borstvoeding krijgt en ALLEEN borstvoeding.. dat is de poep in water oplosbaaar dus kan het ook onmiddellijk in de emmer worden gegooid.
Maarrrr als je baby flesvoeding krijgt of vaste stoffen krijgt (en ondanks de zachte consistentie van babyvoeding, vormt het een vaste stof) en je baby heeft gepoept in de katoenen luier, moet je mogelijk de vastere poep verwijderen zodat het niet vast komt te zitten in je wasmachine. Dit is wel even een belangrijk onderdeel 😉
Er zijn verschillende manieren om de poep eruit te halen en een hele slimme uitvinding om te helpen bij het verwijderen van vaste stoffen: de luiersproeier! Houd de vieze luier boven het toilet, spuit de poep in het toilet (aanraken niet nodig!) en gooi de luier in de emmer.
TIP: Luiersproeiers kunnen behoorlijk duur worden, maar als je de goedkoopst mogelijke gootsteensproeier (sproeikop) koopt in een bouwmarkt met een passende aansluiting ben je veel goedkoper uit en het werkt net zo goed.
Je kan ook overwegen om wegwerpinlegvel te gebruiken. Deze gebruiken wij, ecologisch afbreekbaar van Little Lamb. Inlegvellen vangen in feite gewoon de poep op en voorkomen dat deze op de doek van de luier terechtkomt (ze worden ook gebruikt om te voorkomen dat niet-stoffen luierveilige uitslagzalven de luier raken).
De inleggers, die er zijn van verschillende merken, zijn door spoelbaar, dus als ze vies zijn, spoel je ze gewoon door. Ze kunnen ook bij het groen afval gezien alles afbreekbaar is. Een manier om geld te besparen is om ze te wassen nadat uw baby er alleen op heeft geplast. De meeste inleggers gaan meerdere wasbeurten mee voordat ze onbruikbaar worden.
Er zijn twee methoden om vuile luiers op te bergen vóór de wasdag. De ene is de natte emmermethode en de andere is de droge emmermethode.
Natte emmer methode
Dit was de geprefereerde (en enige bekende) methode van de jaren 80 en daarvoor. Je vult een emmer met koud water, voegt wat zuiveringszout en gooit de luiers in het water. Het voordeel van de natte emmer-methode is dat het vlekken voorkomt. Maar eerlijk gezegd is dat het enige voordeel (als het echt lukt). Anders is het stinkend en vies om je voor te bereiden op de was gezien alle luiers nat zijn. Ook is de kans groot dat je veel water knoeit. Een ander puntje van zorg, zeker als de emmer groot is en de kinderen er in kunnen, is verdrinkingsgevaar voor jonge kinderen.
Droge Emmer Methode
Dit is de moderne voorkeursmethode voor het bewaren van vuile katoenen luiers voorafgaand aan het wassen. Voor deze methode koop je een waterdichte luieremmer uitvoering (of je kunt gewoon plastic emmer gebruiken die je kan afsluiten) en bekleed er een luieremmer of prullenbak mee. Je hebt ook kleding zakken, waar je kleding in kan gooien en de zak kan mee in de wasmachine. Deze gebruiken wijzelf ook en hangen we in de emmer die we hebben omgetoverd als ‘luieremmer’. Gooi daar je vuile luiers in. Verwijder dan op de wasdag de hele voering van de emmer of haal de waszak eruit en gooi het in de was.
Wassen
Onthoud deze woordreeksen om uw katoenen luiers te wassen:
Warm-Heet-Warm en Spoelen-Wassen-Spoelen.
Hier is hoe je het doet:
- Spoel de luiers in warm water.
- Was de luiers in warm water met een wasmiddel dat geschikt is voor wasbare luiers.
- Spoel de luiers in warm water.
*Als de luiers bijzonder geurig zijn, kan je een halve kop witte azijn aan de was toevoegen.
Ik krijg af en toe vlekken op onze luiers wat ik eerlijk gezegd niet zo erg vind gezien hij er toch weer op poept. Maar als de zon schijnt hang ik ze even buiten en bleekt de zon ze weg.
De keuze betreft het wasmiddel is afhankelijk van je eigen voorkeur. Belangrijk is dat het veilig is voor wasbare luiers. Let op: je wilt zeep vermijden omdat zeep zich ophoopt en ervoor zorgt dat de luiers afstoten. Dit betekent dat je eigen gemaakte wasmiddel van Marseille zeep beter kan vermijden. Ikzelf heb het nooit uitgeprobeerd omdat ik de luiers niet wilde verpesten.
*Max 20-25 luiers in één keer wassen
Eigen ‘wasmiddel’
Wasbare luiers mogen niet met zeep gewassen worden en dan is een eigen gemaakt wasmiddel dus niet geschikt. Na veel zoeken en uitproberen hebben we toch een eigen wasmiddel kunnen samenstellen op basis van verschillende zouten. Het recept is heel makkelijk en wijzelf wassen al enige tijd met dit wasmiddel.
In een grote pot gemixt:
- 150-300 gram epsomsalt (magneisumsulfaat)
- 150 gram backing soda (natiumbicarbonat)
- 150 gram washing soda (soda ash of sodium carbonate)
- 150 gram waterstofperoxide (natriumpercarbonaat)
Ikzelf heb een grotere pot thuis staan, dus ik doe overal het dubbele van. Daar kan ik ruim 4 maanden mee doen. De baby heeft de eerste weken/maanden meer luier wissels nodig en ik had daarom in het begin veel meer luiers in de emmer dan nu hij 4 maanden is.
Je hebt 1 schepje nodig per was luiers. Ik was zelf om de dag en afhankelijk van de hoeveelheid luiers kan ik ook om de 2 dagen wassen. 1 schepje (1 eetlepel) is voldoende voor 15-25 luiers)
Drogen
Twee voor de hand liggende manieren om te drogen: machinaal drogen en droog hangen.
Overbroekjes, pocketluiers of andere luiers waar PUL in zit verwerkt, zijn niet geschikt voor de droger. Wasbare luiers van katoen/bamboe/hennep kunnen meestal wel in de droger. Maar, check altijd eerst het label van de wasbare luiers. Wasbare luiers slijten wel sneller wanneer ze vaak in de droger gaan én de zon is ‘gratis’!
Hangdrogen is en blijft de meest kosteneffectieve en zachte manier om de katoenen luiers te drogen. De buitenlucht helpt om geuren te verwijderen en het zonlicht bleekt op natuurlijke wijze de poepvlekken. Win-win situatie!
Extra: eens in de zoveel tijd: Strippen
Hoewel je zoveel mogelijk maatregelen neemt om te voorkomen dat je luiers gaan vochten, ook wel bekend als afstotend, of het verkrijgen van ophoping die het absorptievermogen van de luiers vermindert, zal het uiteindelijk toch gebeuren. Ook kan het gebruik van niet-stoffen luierveilige luiers uitslagzalf ook ophoping veroorzaken. Wanneer dit gebeurt, is het advies om het zogenaamde strippen te doen. Kortom, dit is een extra was systeem om de aanslag te verwijderen. Het helpt ook om sterke geuren te verwijderen omdat het een extra sterilisatie is.
De timing die je kiest om de luiers te strippen, is wanneer je zelf merkt dat het nodig is door de geur of uit noodzaak als de luier blijft lekken. Veel katoenen luiermoeder zijn er erg gedisciplineerd in en doen het ongeveer elke 3 maanden. Anderen om de 6 maanden. Afhankelijk van de hoeveelheid luiers, hoe snel je verschoont etc is dit bij iedereen verschillend.
Hier zijn een paar manieren om de katoenen luiers te strippen, maar de old school methode van het koken van de luiers in een grote pot hoeven we volgens ons niet meer te delen, gezien we niet verwachten dat men de luiers in de keuken in een grote pot zal koken 😉 :
- Heet spoelen. Gooi de luiers in de wasmachine en zet deze op de heetste spoelstand. Voeg GEEN zeep toe. Laat het zijn ding doen. Afhankelijk van hoe slecht je luiers afstoten, moet je dit misschien 4 of 5 keer achter elkaar doen. Het is niet nodig om tussendoor te drogen.
- Additieven. Probeer een van de volgende middelen te voegen aan een warme wasbeurt.
- Zuiveringszout – 1/2 kop per lading
- Witte azijn – 1/4 tot 1/2 kop per lading
Heb je vragen/opmerkingen over luiers en alles wat er bij hoort? Stuur ons een bericht of reageer op de blog.
Liefs Gia – Building Healthy Bodies