Koe melk: Is het goed voor onze botten?

https://www.youtube.com/watch?v=P0uTgaIyHDA&t=1s

Koe melk: Is het goed voor onze botten?

‘Melk is goed voor elk’, dat is wat ons in Nederland vroeger geleerd is. Maar lees even verder, want dan leggen we uit dat wat we geloofden niet helemaal klopt. Veel mensen weten namelijk niet dat melk juist heel slecht is voor je botten, darmen en huid.

*Note: BHB zal absoluut niet zeggen dat je iets ‘niet mag’. Echter, wanneer zuivel de aanleiding is tot; gezondheidsproblemen zoals huiduitslag, darmproblemen en botafbraak, is ons advies wel om een periode te stoppen met het consumeren van zuivel om te kijken hoe je lichaam er op reageert. Ons doel is echter nog altijd om iedereen zo sterk en zo gezond mogelijk te laten zijn! #Buildinghealthybodies

Zoals Virgil zegt: ‘Koemelk is gemaakt voor? Juist, de kalveren van de koe. Hij plakt er dan achter aan: ‘Heb je wel eens een koe aan de borst van een vrouw zien hangen? Nee, dat zal een beetje raar zijn hé´.  

Baby
Heb je wel eens een koe van dichtbij bekeken? Ze zijn enorm! Zeker als je het vergelijkt met een mens. Een baby weegt gemiddeld 2-3 kilo wanneer het geboren wordt. Een kalf weegt 35-45 kilo bij de geboorte. Een koe loopt na een paar minuten, wij na een jaar. Na ongeveer 2 maanden heeft het kalfje het gewicht van een volwassen persoon. De melk van een koe is dan ook gemaakt om een kalfje zo snel mogelijk te laten groeien, met als doel om een sterkte volwassen koe van 500-800 kilo te worden.

Voor de mens speelt moedermelk net zo’n belangrijke rol in de beginjaren. Melk van de moeder is speciaal gemaakt voor de baby. Daarom moedigen we alle moeders aan om vooral borstvoeding te geven als dat mogelijk is. Als baby is moedermelk de beste bron van vitaminen, minderen en zorgt het voor optimale weerstand en groei. Moedermelk bevat veel lactose en melksuiker. Het doel hiervan is groei en ontwikkeling van de baby, passend bij het soort.

Stoppen met zogen
Maar wat als je uit gegroeid bent en volwassen bent? Dan heb je de melk, met de melksuiker en de lactose niet meer nodig. Dit is ook de fase waarin je het enzym lactase niet meer aanmaakt. Dit is het enzym wat lactose afbreekt. Het gevolg is, wat wij nu noemen: “Lactose intolerantie”. Maar deze intolerantie is dus een normaal proces wanneer het kind stopt met zogen bij de moeder.

Maar in Nederland stoppen wij helemaal niet met zogen. Veel erger nog, we gaan gewoon zogen bij een ander dier.

Wist je dat de mens het enige zoogdier op aardige is, dat als volwassen persoon melk drinkt van een ander zoogdier? Waarschijnlijk is dit de eerste keer dat je daar nu over nadenkt.. Je zou raar opkijken als een tijger gaat zogen bij een geit, of een schaap bij een olifant.

Lactose intolerantie
Per persoon verschilt de mate van intolerantie. De één kan ontzettend ziek worden, terwijl dat de ander er beter tegen kan en weinig klachten opmerkt.  Hoe kan dat?

Het oorzaak-gevolg van lactose intolerantie is het feit dat ons lichaam veranderd, naar mate we opgroeien. Een natuurlijk, evolutionair proces. In ons opzicht is het ook logisch dat we: na een bepaalde fase, over gaan naar een andere fase en dus ander voedsel. Net zoals dieren dat ook doen. Behalve, bijvoorbeeld bij bizarre omstandigheden, wanneer het enige doel is: overleven.

In een normale, stabiele omgeving, sluit je een bepaalde fase af. Het lichaam bereid zich voor op een volgende fase. Je lichaam verandert, je darmen passen zich steeds verder aan (ook aan je omgeving) en ontwikkelen zich. De vraag is dan: Heb je melk nodig van een dier, gezien je moeder gestopt is met de natuurlijke borstvoeding? Het logische antwoord is nee, anders had de mens veel langer borstvoeding kunnen geven. Als natuurlijke ontwikkeling, ontwikkelend ons lichaam zich verder en het heeft geen logische reden om nog steeds lactase aan te maken om lactose af te breken, gezien er normaal gesproken niet langer lactose geconsumeerd wordt.

Geschiedenis
Wij mensen hebben ongeveer 70.000 generaties rond gelopen zonder melk te drinken. Pas toen de veeteelt begon, zijn we begonnen met overmatig melk gaan drinken.

De zuivelindustrie heeft flink zijn best gedaan om melk drinken te promoten. In de begin jaren kwam het echter nog rechtstreeks uit de koe zonder te bewerken(mocht je toch zuivel eten/drinken is dit de beste manier!).
Nu zijn alle yoghurt, kwark, boters die je in grote getalen in de supermarkt ziet staan:
-chemisch bewerkt
-gepasteuriseerd
-gehomogeniseerd
..en bevat het vaak ook nog eens antibiotica en groeihormoon omdat de koeien regelmatig medicatie krijgen. Daarnaast worden veel koeien kunstmatig beïnvloed om meer melk te produceren, hebben last van ontstoken uiers, krijgen geen of weinig natuurlijke voeding en leven in steeds slechtere omstandigheden.

Misschien heb je er nog nooit bij stil gedaan: Je hebt tegenwoordig melk die je niet eens meer in de koelkast hoeft te bewaren en is maandenlang houdbaar. De tijden van de melkboer en de glazen flessen met verse melk zijn voor de meesten van ons al lang voorbij..

Maar je hebt toch calcium nodig uit melk? Voor sterkte botten?
Hoe ouder we worden, hoe meer we moeten opletten voor botontkalking. Ons bot verliest zijn mineralen en wordt poreus. Helaas is ook dit een normaal en natuurlijk proces.
Gezien botten bestaan uit kalk en melk een bron van calcium is (kalk), lijkt het logisch om  melk te drinken. Echter werkt ons lichaam niet zo simpel. Melk bevat naast calcium ook magnesium en veel fosfor. Uit meerdere onderzoeken is gekomen dat de verhouding van magnesium en de grote hoeveelheid fosfor in koemelk het opname proces juist negatief beïnvloed.

*Een andere goede bron van calcium zijn andere dierlijke producten zoals vis (sardientjes en viseitjes bijvoorbeeld) vlees, orgaanvlees, eieren en botten(bouillon).

We leggen het uit:
De ideale verhouding calcium-fosfor voor mensen is 2;1. Dus twee keer zoveel calcium als fosfor. Door de juiste verhoudingen neemt het lichaam de calcium, fosfor en de magnesium samen op. Melk van de mens (moedermelk) bestaat precies uit deze samenstelling en verhoudingen.

De melk van de koe echter niet. Het bevat bijna net zoveel calcium als fosfor, bijna 1;1.
Het gevolg: Ons lichaam merkt dat het voeding binnen krijgt dat niet in balans is om op te nemen en gaat zelf aan het werk om de verhoudingen kloppend te maken. Het lichaam heeft een enorme voorraad aan calcium en een gevolg kan zijn, is dat we de calcium uit onze EIGEN VOORRAAD halen. De grootste hoeveelheid calcium bevind zich: in onze eigen botten. Dat is waar wij calcium onttrekken om de verhoudingen kloppend te maken. Dit is niet helemaal onze bedoeling van melk drinken, toch?

Iets om over na te denken:
Er komen in Nederland veel bot ziekten voor. Wij drinken in Nederland veel melk en eten we dagelijks zuivelproducten. Soms zelfs met ‘extra calcium voor sterkte botten’. Veel meer als je dit vergelijkt met andere landen. Dat zou toch een positieve invloed op onze bot ziekten moeten hebben, als het zou werken zoals het beweerd wordt

Zuurgraad
Calcium uit koemelk is dus niet helemaal gemaakt voor ons lichaam, maar er is meer.. Het consumeren van dagelijks grote hoeveelheid zuivel en vooral de hoeveelheden die wij in Nederland dagelijks consumeren, kan er voor zorgen dat ons zuurgraad (PH) in het bloed verlaagd. Deze ph waarde mag niet te ver dalen, anders worden we ziek. Om te voorkomen dat je lichaam de juiste waarde behoudt, wordt het zuur geneutraliseerd. Op welke manier kan ons lichaam dat doen? Ook dit gebeurt door calcium uit onze botten te onttrekken.

De verzuring kan ook een negatief effect hebben op de hoeveelheid vitaminen en mineralen in ons lichaam. Het lichaam is constant op zoek naar balans. Waar er geen balans is, gaan het lichaam zelf proberen een balans te creëren. Mineralen zitten net als calcium ook opgeslagen in onze botten. Dit betekent nog meer afbreuk aan onze botten, zonder dat we het door hebben. Klik hier om deel 2 te lezen (vervolg)