(vervolg, deel 2) Vraag: Hoe zorgen volwassen koeien dat ze voldoende calcium binnen krijgen?

https://www.youtube.com/watch?v=Uh56aT_p6_w

Antwoord: Door gras te eten, niet door melk te drinken van een andere volwassen koe.

Kwaaltjes, heb je er wel eens last van?

 • Spierkrampen?
 • Vaak verkouden?
 • Last van hooikoorts?
 • Regelmatig bijholteontsteking?
 • Huiduitslag?
 • Last van je hormonen?
 • Astma?

Zuivelproducten stimuleren de slijmvliezen. Als je hier gevoelig voor bent, kan het zijn dat je inderdaad meer last hebt van verkoudheid en dat je kooikoorts krijgt. Maar dat is niet het enige, zuivel zorgt bij veel mensen ook voor een slechte huid. Denk aan pukkeltjes op de rug en schouders of in het gezicht.

Gepasteuriseerde melk, van de ‘normale’ koe wordt door wetenschappers ook in verband gebracht met andere ziekten zoals bijvoorbeeld kanker, hartziekten, leukemie, autisme, schizofrenie, diabetes, en bipolaire stoornissen. Ook is lage kwaliteit zuivel een veel genoemde oorzaak bij PMS. Lage kwaliteit zuivelproducten kunnen een grote hoeveelheid hormonen en antibiotica bevatten, die onze hormonen negatief beïnvloeden.

Dit is niet zo gek als je je bedenkt dat één glas melk wel meer dan 50 verschillende hormonen kan bevatten. Denk eraan als je gewone, houdbare melk zit te drinken: deze verschillende hormonen komen niet uit één koe, maar kunnen wel uit honderden verschillende koeien komen! Kan je je voorstellen hoeveel verschillende soorten stoffen je lichaam binnen krijgt en wat het lichaam moet doen om deze allemaal te verwerken?

Winden en buikpijn
Sommigen van ons merken vrij snel dat ze niet goed tegen (teveel) zuivel kunnen. Vooral als er veel gebruik gemaakt wordt van ‘Low Quality’  zoals goedkope kaas, melk en eiwit shakes. (we all know those farts!)
Als je eiwitshakes hebt besteld en de winden en/of buikpijn niet al erg genoeg vindt: de opname van vitaminen en mineralen wordt ook enorm belemmerd. Je lichaam geeft zelf al aan dat er iets niet klopt. Luister naar deze seintjes en negeer dit niet. Je lichaam geeft het zelf aan, dus tijd om iets te veranderen. Lees meer over je darmen en goede ontlasting in onze blog: Praatje poep!

“Vervangen”
Ons doel is om iedereen bewust te laten nadenken over de voeding die je dagelijks eet. Gezien we ons eten niet meer zelf hoeven te vangen en je het gewoon bij de winkel kopen, zie je niet meer waar het vandaan komt en hoe het bewerkt is. Als je altijd gedacht hebt dat de melk die je in de koelkast hebt staan, gezond voor je is, hopen we dat je aan het denken hebben gezet. Daarnaast hopen we dat je na het lezen van deze informatie zelf gaat uitproberen wat minder zuivel, betere kwaliteit zuivel, of geen zuivel, met je gezondheid doet.

Als we ergens mee gaan stoppen, zoals jij nu misschien wil doen met de standaard zuivel producten dan zoeken we vaak naar een vervanger. We hebben moeite om ons gedrag (direct) te veranderen, waardoor we het ‘verschuiven’. 

Opties zijn:
1. Biologische rauwe koemelk of geitenmelk
Veel mensen die heftig op koemelk reageren (ook baby’s), kunnen rauwe geitenmelk wel drinken en ervaren geen negatieve bijwerkingen. Dit komt omdat de verhoudingen van geitenmelk meer overeenkomen met de mens, dan bijvoorbeeld koe melk. Daarnaast adviseren we je om de melk zo min mogelijk te laten bewerken en rauw te consumeren.
2. Biologische volle kokosmelk
3. Rijstmelk of amandelmelk *Deze heeft de minste voorkeur, we hebben liever dat je kiest voor de kokosmelk of dat je de rauwe geitenmelk probeert. Het proces om van rijst en amandelen melk te maken is nog steeds enorm. Daarbij heeft het geen meerwaarde voor je gezondheid om deze producten dagelijks te consumeren.

Er zijn nog veel meer ‘melk’ opties, je kan het zo gek niet bedenken. Onthoud echter wat we gezegd hebben over ‘melk drinken’ . Als je kijkt naar onze groei en ontwikkeling, hebben we geen melk nodig als we volwassen zijn. Ons advies is om melk als uitzondering te consumeren, zeker wanneer je merkt dat je er erg gevoelig voor bent/heftig op reageert.   

Maar is het doel om melk te drinken omdat het een gewoonte is geworden, of omdat je de ‘voordelen’ van melk wilt behouden? 
Als je het melk drinken simpelweg gewend bent, omdat je dat dacht dat het gezond was, is het een kwestie van wennen. Na 2-3 weken zal je de melk al niet meer missen en na een paar maanden vergeet je bijna dat je dagelijks melk hebt gedronken.

Melk is echter een product dat veel gebruikt wordt in recepten. Als je dit af en toe gebruikt, zal de kleine hoeveelheid weinig effect hebben op je gezondheid. Maar mocht je extreem gevoelig zijn (of worden naar mate je afbouwt met de hoeveelheid melk), kan je de melk vervangen door een ander soort melk of proberen of je de melk kan weglaten. Experimenteer hiermee.

Als je er van overtuigd bent dat melk goed voor je is, omdat je oma/oma 100 jaar oud zijn en altijd melk hebben gedronken, dan is het heel begrijpelijk om melk te blijven consumeren. We adviseren je wel om te kijken waar je je melk vandaan haalt. Kies het liefst de rauwe melk, van een biologische gras gevoerde koe. Kijk eens in de buurt of er een boer te vinden is waar je naar toe kan en waar je de koeien in de weide ziet lopen.

Eiwitten en koolhydraten in melk
Als laatste willen we je er op wijzen dat melk in verhouding niet zoveel eiwitten bevat als dat je misschien denkt. Het bevat per 100 ml meer koolhydraten dan eiwitten. De verhouding koolhydraten, eiwitten, vetten zijn namelijk als volgt:

Per 100 ml
Magere melk: 4 gram koolhydraten, 0 gram vet en 3 gram eiwit
Volle melk: 4 gram koolhydraten, 3 gram vet en 3 gram eiwit

Een glas bevat ongeveer 300 ml. Dit betekent dat je 12 gram koolhydraten consumeert en 9 gram eiwitten als je de magere variant neemt.
Om een vergelijk te maken: één fijn volkoren boterham bevat ook 12 gram koolhydraten en 4 gram eiwit.

Melk zorgt dus onbewust vaak voor meer koolhydraten dan je door hebt. Het eiwit gehalte daarin tegen is laag. De eiwitten uit een glas melk staat gelijk aan 30 gram kipfilet (2 kleine plakjes: bevat net zoveel eiwit, maar verder geen koolhydraten er vrijwel geen vet).

Calcium

Calciuminname
Nu zitten we nog het met de calciuminname. Het doel is om tussen de 800 en 1200 milligram  aan calcium per dag binnen te krijgen. Gezien je misschien de zuivelproducten wilt verminderen is het belangrijk dat je weet door welke producten je nog meer calcium binnen krijgt.

We hebben in het begin uitgelegd dat er zich veel calcium bevind in onze botten. Calcium zit ook in grote hoeveelheden in dierlijke botten, zoals bijvoorbeeld in rundermerg, maar ook in ei, in lever, in vis(eieren) en in ander rood vlees. Aangezien we al sinds de oertijd dieren vingen en bijna het gehele dier hebben gebruikt om te consumeren, was dit onze bron grootste bron van calcium. Dit doen we nu niet meer en we eten veelal maar een stukje van het dier, maar dit is eigenlijk dé perfecte manier om aan calcium te komen.

Botten zijn een geweldige bron voor calcium en bevatten bovendien nog veel meer vitaminen en mineralen zoals silicium, zwavel, kalium, fosfor, ijzer en vitamine A. Maak je eigen bouillon, lees hier hoe je dat heel gemakkelijk doet! Verder bevat vlees (12 gram in steak) en eieren (50 mg per ei) ook veel calcium, net als groenten, fruit en verschillende soorten noten en zaden (in verhouding in iets mindere mate en de opname van groenten is anders dan de opname van dierlijke producten).


Magnesium en silicium
 (200-350 mg per dag)
Magnesium en silicium spelen één van de belangrijkste rollen bij het calcium proces. Deze stoffen zorgen in het lichaam voor  het ‘ontstaan’ van calcium in onze botten. Calcium in de botten ontstaat door het proces in het lichaam. Dit proces kan volstaan met voldoende onbewerkte voeding met de juiste waarden.

Dit is ook de reden waarom je niet zomaar alles kan aanvullen met een (calcium) supplement. De werking van de supplementen is heel anders, dan de werking van voeding. Dit heeft alles te maken met het proces dat in het lichaam plaats vindt. Onthoud dat er tegenwoordig veel verschillende supplement te vinden zijn en deze allemaal door mens gemaakt worden. De werking, samenstelling en de manier van opname is anders dan een natuurlijk product, waardoor ons lichaam er ook anders op kan reageren. De supplementen bevatten naast de hulpstof, ook stoffen die zorgen dat het product niet gaat plakken aan de verpakking, goed door te slikken is, bij elkaar blijft etc. Daarom is ons advies om altijd eerst je voeding te optimaliseren en daar je grootste winst mee te behalen.
Lees hier welke vitaminen en mineralen je kan vinden in je voeding en welke aanvullingen wij adviseren.

Alleen vitaminen en mineralen eten is niet voldoende  
Je zorgt er door je voeding voor dat je voldoende calcium, magnesium, Vitamine D en silicium (kiezelzuur) binnen krijgt, zodat je lichaam de calcium in je botten kan ‘aanmaken’. Dat is de eerste stap. Om er ook optimaal van te kunnen profiteren zal je het volgende moeten blijven doen:

 1. Voldoende bewegen zodat calcium ergens ‘naar toe kan gaan’.  Door beweging houd je calcium in je botten.
 2. Zorg voor vitamine D. Dit kan door een 10-15 minuten per dag zonlicht op je (gehele) huid te krijgen. Zon regelt het gebruik van calcium door het lichaam, dus dit is een belangrijk onderdeel om in de gaten te houden.  Vitamine D kan je ook consumeren door dierlijke producten te eten zoals vette vis, vlees en ei. Let hierbij op dat de dieren zelf ook buiten hebben geleefd.  
 3. Niet roken. Uit onderzoeken blijkt dat de risico op botbreuken bij tweelingen 40% verschilde tussen de rokende en niet rokende tweeling. Sowieso is roken een besproken onderwerpen als we het hebben over gezondheid. 😉
 4. Vermijd (teveel) cafeïne, zoals in thee, koffie en frisdrank.
 5. Vermijd alcohol.
 6. Een goede verdeling tussen eiwitten, vetten en koolhydraten is van groot belang. Wil je je eigen voedingsschema met de juiste verhoudingen voor jou, kijk dan op www.bhbonline.nl
 7. Vermijd slecht zout. We doelen vooral op bewerkte- en kant en klare producten die extreem veel natrium bevatten. Als je via onze voedingsschema’s eet, dan eet je 90% van de tijd onbewerkt. Dan is het juist belangrijk dat je per dag 1-2 theelepels aan zeezout toevoegt aan je voedingspatroon om er voor te zorgen dat je zout niveau optimaal blijft. Dit speelt een belangrijke rol bij (zware) sportmomenten, herstel en je energielevel.

Conclusie
Zuivel is een veel besproken en onderzocht onderwerp en we zouden nog veel meer kunnen vertellen hierover.
Zoals eerder aangegeven is iedereen uiteraard vrij in de keuze om dagelijks wel of geen zuivelproducten te eten/drinken. Echter is ons advies is om je zuivel inname te matigen, zeker als je last hebt van bepaalde klachten. Heb je geen klachten, dan alsnog adviseren om altijd rauwe melk/yoghurt/kaas/boter te eten van biologische grasgevoerde koeien, schapen of geiten.

Probeer zoveel mogelijk onbewerkt en natuurlijke producten te eten. Kortom: je eetgewoonte te veranderen. Als je 80-90% van de tijd onbewerkt eet, is dat super! We leven in een tijd dat we kunnen genieten van allerlei lekkers, maar maak dat de uitzondering en geen gewoonte.

Voor advies over een eigen voedingsschema, ga je naar www.bhbonline.nl


Lees meer blogs op onze INFOHUB om je voeding, training, herstel en mindset te verbeteren. Luister je liever een podcast, luister dan onze podcasts op Spotify en I tunes.

Laat ons weten welke tips en aanpassingen voor jou een groot verschil maken en waar je dat aan merkt. #weareBHB

#buildinghealthybodies