Niet iedereen kan de smaak van lever waarderen en daarom delen we graag twee verschillende recepten met jullie! 

De eerste optie is met zoete aardappel, bouillon en opgebakken lever om het voor de beginners aantrekkelijker te maken. De tweede optie is met appel en cranberries.

De maaltijden zijn ongeveer 1 persoon, afhankelijk van je eigen macro’s als je onze voedingsschema’s volgt. Kijk dan naar de lever en de koolhydraten soorten en kijk in je schema welke hoeveelheden jij er van mag eten voor deze maaltijd.


Recept 1:

Ingrediënten:
▪️200 gram zoete aardappel
▪️1 el ossewit of reuzel
▪️2 lente-uitjes (of rode/witte ui)
▪️4 plakjes ongerookt spek
▪️1 el bloem per 175 gram lever
▪️1 tl paprika kruiden (weinig zout en VEEL zwarte peper!)
▪️175g lever
▪️20 g platte peterselie
▪️150 ml hete bouillon

Bereiding:
Snijd de aardappelen naar wens. Laat het 12-15 minuten licht koken in gezouten water. Hak de ui en de peterselie. Snijd de spek in stukjes. Snijd de lever in dunne reepjes. Verwarm de bouillon.

Kruid de bloem met paprika en kruiden. Bedek de lever met een mengsel van bloem/paprika enz.

Giet de aardappelen af. Verhit een beetje reuzel of ossewit in wok. Voeg de aardappelen toe en bak 4-5 minuten op hoog vuur tot ze bruin en krokant zijn. Haal ze uit de pan en zet dit apart.

Doe vervolgens de ui en de spek stukjes in de wok. Roer en laat 3-4 minuten sudderen totdat de stukjes spek krokant zijn. Roer de lever er 2-3 minuten door heen. Schep de aardappelen erdoor en warm ze snel weer op. Roer de peterselie erdoor.

Schenk de bouillon in de pan en schraap de krokante stukjes eruit. Laat 1-2 minuten bubbelen, giet dan rond en over de lever en aardappelen.

Enjoy!

 


 

Recept 2

Wat heb je nodig?

▪️300-400 gr lever (afhankelijk van hoeveel je wil kan je deze portie minderen, dan kan je ook de hoeveelheid appels minderen als je wil)
▪️2 appels (of 1 appel en 1 zoete aardappel)
▪️1 ui
▪️2 tenen knoflook
▪️klein handje cranberries, laat deze weg als je zoete aardappel toevoegt.
▪️schepje kaneel
▪️peper/zout
▪️Als extra kruiden: rozemarijn, maar je zou ook tijm kunnen gebruiken.

Bereidingswijze:
Als je zoete aardappel toevoegt: Snijd de aardappelen naar wens. Laat het 12-15 minuten licht koken in gezouten water.

Snijd de ui en pers de teentjes knoflook. Snijd ook al vast de appel in stukjes.

Doe voldoende ghee, ossewit of reuzel in de pan, en bak de lever aan met de ui en de knoflook tenen. Zorg voor voldoende vet en/of een een pan die niet aanbakt. Voeg vervolgens de appel, en eventueel zoete aardappel en/of cranberries toe.

Kruid alles in de pan. Even een paar minuten doorbakken zodat de appel zacht en warm is.

Enjoy!

 

Chat openen