Gehaktbrood BHB style

Gehaktbrood (meatloaf) is dé manier om lekker veel calorieën binnen te krijgen, zeker voor de mensen die het lastig vinden om veel te eten is dit een geweldige manier. Maar, het is ook een hele goede manier om je familie lever te laten eten zonder dat ze het door hebben!

Benodigdheden:

  • 1.3 – 1.5 kilo gehakt
  • ongeveer 200 gram Parmezaanse kaas
  • ongeveer 100 gram varkenspanko (gemalen varkenszwoerd)
  • 1 ui en eventueel kruiden naar smaak
  • 3 eieren

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Doe 1.3-1.5 kilo van gehakt in een grote glazen kom. Je kan verschillende gehakt gebruiken, zoals kalfslam, lamsgehakt en rundergehakt. kan elk soort gehakt zijn denk ook aan hertenvlees, gewoon goedkoop gehakt, grasgevoerd rundvlees van Schotse hooglanders of Zorg & Natuur. Je kunt er ook wat lever in gooien zonder dat je familie het merkt (echt!)

Voeg het volgende aan het vlees toe:

  • 150-200 gram geraspte Parmezaanse kaas (je kan het recept helemaal aanpassen naar eigen keuze en eventueel de kaas weg laten of ander soort kaas gebruiken)
  • 1 grote gesnipperde ui (je kan de ui weglaten of minder gebruiken als je hier gevoelig voor bent)
  • 80-120 gram varkenspanko, dit is gemalen varkenszwoerd. Weet je niet wat het is? Vraag het je oma of opa, die weten het wel 😊 Of klik op het voorbeeld hier. Je kunt ook je eigen varkenszwoerd fijnmalen, als je hele varkenszwoerd koopt.
  • 3 middelgrote eieren (minstens 3 eieren, 4 kan ook)
  • Zout naar smaak toevoegen.
  • Voeg naar eigen keuze kruiden toe, als je dit wil. Een optie is om knoflook toe te voegen (ongeveer 2 eetlepels gehakt)
  • Meng al deze ingrediënten goed met je handen en doe het mengsel in een ovenschaal. Je kan er een ‘brood’ van maken zoals op de foto, maar wat je ook kan doen is dat je het in platte ovenschaal maakt en het goed aandrukt met je palm of een lepel.
  • Strooi er een laagje Parmezaanse kaas over. Dit is optioneel, je kan meer of minder kaas gebruiken in het recept. Net wat je zelf graag wil.
  • Bedek de bovenkant van het  gehaktbrood met dunne spekreepjes. Als je een brood wil maken zoals op de foto, dan kan je de bacon ook om de zijkanten heen slaan. Sommige mensen bakken de spek eerst en leggen het er dan op nadat het gehaktbrood gaar is. Dat kan ook, waar wij doen dat niet zodat het spekvet in het vlees zakt en dit een heerlijke smaak geeft aan je gehaktbrood.
  • Zet het gehaktbrood in de oven en laat het een uur op 200 graden garen. Om de bacon lekker knapperig te maken aan de bovenkant, zet je het gehaktbrood daarna nog 5 minuten op de grill stand, op 280 graden.
  • Als je het brood uit de oven haalt, zie je VEEL vet en dit is helemaal goed. Je kunt het vlees er gemakkelijk uithalen dus je hoeft het pan niet ‘af te gieten’. Je kan als je het vlees op je bord schept ook nog wat extra vet over je vlees heen scheppen!  

Enjoy!