Home made paté

Lever, we praten vaak over de voordelen van lever en de hoeveelheid vitaminen en mineralen die het met zich mee brengt. In lever vind je bijvoorbeeld ontzettend veel vitamine A en verschillende B vitaminen (B2, B3, B5, B6 en B12) en vitamien D, mits het dier zelf buiten heeft geleefd. Maar het bevat ook folaat, choline, koper, selenium, fosfor en ijzer wat zeer makkelijk opneembaar is voor ons lichaam.

Een echt superfood dus, alleen is er één probleempje. De meeste mensen eten nooit lever en zijn niet gewend aan de smaak en de textuur. Daarom: leverpaté! Een echte aanrader als je begint met het eten van orgaanvlees, en je naast hart en bottenbouillon nu ook lever gaat proberen.

Een andere tip is om lever te verwerken in een recept met ander vlees, bijvoorbeeld in een gehaktbrood!

 

Wat heb je nodig?

  • 200 gram kippenlever (of andere leversoort)
  • 100 gram grasgevoerde roomboter (van rauwe melk) + een eetlepel om in te bakken. Je kan ook kiezen voor eenden vet of varkens vet
  • 1 shallotje
  • 2 teentjes knoflook fijn gehakt
  • 1 eetlepel fijne peterselie
  • ½ theelepel zout
  • Klein beetje zwarte peper

 

Bereidingswijze 

Snijd de kippenlevers in wat kleinere stukjes en verwijder eventuele pezen. Als je een ander soort lever gebruikt, zorg dan dat je niet te grote stukken overhoudt.

Smelt een eetlepel boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg knoflook en sjalotten toe. Kook 1-2 minuten tot het geurig is.

Voeg kippenlever toe aan de pan. Bak de eerste kant goudbruin, draai ze om voor de tweede kant, in totaal ongeveer 5-7 minuten. Voeg peterselie toe in de laatste minuut van het koken.

Haal van het vuur en koel genoeg om toe te voegen aan een keukenmachine. Voeg de resterende boter toe en breng op smaak met zout. Pureer tot een gladde massa.

Giet in schaaltjes of glazen potjes en zet minimaal 4 uur, maar het liefst een nacht in de koelkast om op te stijven.

Persoonlijke voedingsschema's + coaching voor minder dan €2 per dag!