Zelf yoghurt maken

Zelf yoghurt maken, niets is zo makkelijk! Je zal online verschillende recepten vinden, het grote verschil met ons recept is wellicht de temperatuur. Wij verhitten de melk niet tot 90 graden of meer, want we willen de bacteriën die juist zo gezond zijn juist behouden. Dit is de reden dat we de yoghurt niet dusdanig verwarmen. Heel gezond voor je darmen! Twijfel je? Probeer het zelf eens uit!

Wat heb je nodig?

  • 5 minuten de tijd, om de melk op te warmen en in potten te gieten. Daarna wat geduld.
  • 1-2 liter rauwe melk, afhankelijk van hoeveel yoghurt je wil hebben. Is het je eerste keer? Begin met 1 liter rauwe melk. Je kan alle soorten melk gebruiken denk aan schapen of geiten melk, maar rauwe biologische melk is de melk die we adviseren. Je zou het ook met kokosmelk kunnen doen, maar je moet dan goed opletten dat er voldoende eiwitten en melksuikers in zitten, anders wordt het geen yoghurt. Wil je toch kokos proberen? Neem dan de blikjes met kokosroom!
  • Een scheutje yoghurt, met yoghurt cultuur. Dit staat altijd op de verpakking, maar als je yoghurt koopt van je lokale boer dan kan je er van uit gaan dat dit ook yoghurt is met deze belangrijke ‘cultuur’. Het gaat er om dat er levende bacteriën in de  yoghurt zitten, gebruik je een yoghurt waarin dit niet zit, kan je geen eigen yoghurt maken.

Werkwijze

  • Zorg ervoor dat de melk op kamer temperatuur is.
  • Zet van te voren de potten of materiaal wat je nodig hebt klaar om de melk warm weg te zetten.
  • Giet de rauwe melk in de pan.
  • Voeg een scheutje yoghurt toe met yoghurt cultuur. Wij houden een scheutje per 1 liter aan.
  • Pak je thermometer en verhit de melk al roerend tot 42 graden. Yoghurt bacteriën houden van 37 graden, maar in ieder geval boven de 32 en onder de 45. Verhit je langer, gaan er meer bacteriën dood en dat is zonde. Gezien je melk toch langzaam afkoelt als je deze vervolgens warm wegzet, zal de yoghurt niet snel onder de 32 graden komen, maar zal het lang rond de gewenste graden 37 blijven.
  • Is je melk 42 graden? Haal de pan van het vuur en giet de melk in de gewenste pot(ten) die je warm inpakt. Je kan ook kiezen voor een thermoskan. Je kan ook de melk in een pan laten en de pan inpakken in warme dekens of een Hooimadame.

    Wij gebruiken zelf glazen potten die ingepakt zijn in wol (wollen oude sokken bijvoorbeeld) en zetten de potten weg op de verwarmde keukenvloer of bij de verwarming. De melkzuurbacteriën gaan de melksuikers, de lactose, omzetten in melkzuur en daardoor wordt het zuur en dik. Let op dat je de melk dus warm weg zet, dat het niet (te) snel afkoelt. De temperatuur waar yoghurt van houdt is rond de 37 graden, maar in ieder geval niet lager dan 32.
  • Zet de warme melk, goed ingepakt,12-24 uur weg. Experimenteer hiermee. Het ligt er namelijk aan welke manier van warmhouden je kiest.
  • Na de 12-24 uur is de yoghurt klaar en kan je het in de koelkast zetten.
  • Wil je wat fruit door je yoghurt heen mengen zodat je yoghurt hebt met een smaakje? Kies je favoriete fruit, pureer deze fijn en meng deze eventueel met wat honing door de yoghurt en roer alles goed door. Je kan het eventueel al in een kleinere potjes verdelen, zodat je iedere keer de gewenste portie klaar hebt staan.

De yoghurt kan je ongeveer 1-2 weken goed houden in de potten. Let er op als de smaak veranderd of erg gaat klonteren en je twijfelt, dan heb je het waarschijnlijk te lang bewaard. Belangrijk om in je achterhoofd te houden is wel dat de yoghurt een andere structuur kan hebben dan je gewent bent. De yoghurt uit de supermarkt wordt meermaals geroerd tijdens het warmhoud proces, waardoor de substantie anders is dan wanneer je dit niet doet. Ook de snelheid van verwarmen van de melk kan invloed uitoefenen op de structuur, uiteraard afhankelijk van welke kookplaat je gebruikt zal dit net anders uitpakken bij iedereen. Belangrijk is ook is dat je de melk goed roert en goed verdeeld over de potten. Als je 3 potten vol hebt met melk en er zit nog een klein scheutje in de pan wat je in een klein apart portje doet, wordt dit beetje waarschijnlijk heel dun. Zorg er dus voor dat je de melk met de eiwitten, vetten en suikers goed roert en goed verdeeld over de potten voordat je het warm wegzet.

#buildinghealthybodies

Persoonlijke voedingsschema's + coaching voor minder dan €2 per dag!