Recept baby formule (baby melk)

RECEPT BABY FORMULE (BABY MELK)

We mogen aannemen dat de vrouwen die BHB volgen en wellicht onze voedingsschema’s hebben besteld, graag borstvoeding willen gaan geven als ze zijn bevallen. We denken dat de meeste moeders (in wording) heel goed weten hoe belangrijk moedermelk is voor de pasgeboren baby in vergelijking tot commerciële baby voeding gemaakt van poeder melk wat betstaat uit lage kwaliteit bewerkte melk, soja, zoetstoffen en andere toevoegingen waar we onze vragen bij hebben. Zelfs op de verpakking van Nutrilon staat boven aan: “Belangrijk: borstvoeding is de beste voeding voor je baby.

Zoals je wellicht al weet zijn we geen fan van de standaard formules die zijn ontwikkeld voor baby’s, denk aan de grote merken die we allemaal kennen. Maar er zijn nog genoeg andere opties! We hebben een baby recept uitgewerkt aan de hand van rauwe koemelk of geitenmelk, wat is samengesteld met de grootste zorg zodat het alle belangrijke ingrediënten bevat. Dit recept is gebaseerd op de informatie van Weston Price. 

Let op: Wil je rauwe geitenmelk gebruiken ipv koemelk, let op dan moet je een kleine aanpassing maken in het recept om de waarden optimaal te krijgen. Dit staat in het recept vermeld. Pas de hoeveelheden niet aan en houd ook de ingrediënten aan.  Het recept vindt je ook in onze Zwangerschaps Guide. 

Recept voor baby formule
Voor 1 Batch heb je het volgende nodig:
500 ML – Rauwe biologische koemelk
Belangrijk dat je de beste (biologische) RAUWE melk haalt die je kunt krijgen, zo vers mogelijk en het liefst van grasgevoerde dieren. Qua houdbaarheid: denk aan 5 dagen, max een week.

30 gram – Wei
Heel makkelijk zelf te maken, gewoon een ouderwetse koffiefilter houder kopen + bleekvrije filters. Je gooit hier de beste yoghurt in die je kunt krijgen (of zelf maken) en laat dit uitlekken in een glas, wat eruit lekt is de wei.

4 Eetlepels – Lactose
Slecht tot niet verkrijgbaar in NL, een goede mogelijkheid is om het te bestellen via iHerb.

1/4 Theelepel – Probiotica

2 Eetlepels – Room
Opnieuw, koop de beste room die er is, het liefst RAUWE room. Dit kan je niet over krijgen, de beste is optie is dan om te kiezen voor biologisch slagroom. Dit kan je na een maand of 7-8 afbouwen als je de vetten kan halen uit vaste voeding. Vetten zorgen voor goede opnamen van voedingstoffen en is enorm belangrijk.

1/2 Theelepel – Levertraan
Gebruik altijd de gefermenteerde versie van Green Pasture, de NATUREL versie zonder toevoegingen.

1/4Theelepel – Boterolie
Ook van Green Pasture.

1 Theelepel – Zonnebloemolie
Dit is een omega 6 bron, wat is en blijf essentieel in deze formula. Het klinkt misschien gek om dit toe te voegen, maar wijk niet van de formule af. De formule is heel zorgzaam samengesteld en haal je dit onderdeel weg, verpest je de samenstelling en kan je baby te kort krijgen aan deze essentiële vetzuren.

1 Theelepel – Olijfolie
Voor alle oliën geldt, koudgeperst en van hoogste kwaliteit, zo ook voor deze. Koop het liefst een koudgeperste biologische olijfolie in een glazen fles.

2 Theelepels – Kokosolie
Ook koudgeperst en het liefst biologisch. Een goed merk is Aman Prana, maar  er meerdere goede merken beschikbaar.

2 Theelepels – Nutritional Yeast
Koop niet zomaar edelgist maar het liefst deze via iHerb.

2 Theelepels – Gelatine
Dit is nodig om de melk beter verteerbaar te maken en ook om de darmwand te ‘sealen’. Belangrijk om hiervoor het water wat te verwarmen, anders lost het niet goed op.

1/4 Theelepel – Acerola
Zodra je de acerola toevoegt hebt aan het water gelijk heel hard roeren, anders krijg je klontjes die krijg je er niet meer uit.

1.7 liter – Gefilterd water
Kies het liefst voor gefilterd, revitaliseert water en niet voor kraanwater. Een eigen bron met water is natuurlijk ook heel goed, maar dat hebben niet veel mensen in Nederland.
——
Let op: gebruik je rauwe geiten melk? Dit bevat lagere vitamine B12 levels en minder foliumzuur. Voeg daarom 2 eetlepels rauwe biologische kippenlevers toe. Hoe doe je dit? Koop de kippenlevers en vries ze in voor ongeveer 14 dagen en rasp het daarna fijn. Je kan ook gedroogde lever kopen van een goed merk en ½ theelepel toevoegen aan de rest van formule. Als je kindje na een tijdje gaat eten en lever eet, dan kan je dit weglaten uit de formule.  Dit merk verkoopt hoogwaardig kwaliteit orgaanvlees supplementen, daar kan je goed bestellen. Uiteraard zijn er meer goede merken, maar dit is het merk dat we in ieder geval adviseren.

De bereiding

De grootste vraag voor veel mensen is vaak: waar haal ik alle ingrediënten vandaan en hoe maak ik het, dit kost toch heel veel tijd? De eerste keren wellicht wel, maar na een aantal keer maak je een batch in 10-15 minuten, inclusief het opruimen.

Zet alles klaar en kijk of je alle ingrediënten hebt.

Zet een RVS pannetje op laagste pitje. Voeg hier een klein gedeelte van de 1.7 liter in, begin met 230 ml water.
Voeg hier al roerend het volgende aan toe: lactose, boterolie, kokosolie, levertraan, olijfolie, zonnebloemolie, acerola, nutritional yeast, gelatine.

Verhit de ingrediënten niet te lang, maar lang genoeg totdat de vaste vetten zijn opgelost. Voeg vervolgens de rest het water er aan toe, zo koelt alles direct weer af.

Gebruik een kan of grote bak of kom en voeg daar de rauwe melk, wei, probiotica en eventueel de room toe.  Roer alles goed door en voeg vervolgens de inhoud van de het pannetje hier aan toe. Nu is alles klaar! Je kan alles eventueel over schenken in glazen flessen als je geen grote kan hebt.

Persoonlijke voedingsschema's + coaching voor minder dan €2 per dag!