Borstvoeding geven én wat te doen wanneer dit niet lukt?

Borstvoeding is het meeste natuurlijke wat er is en een veel besproken onderwerp. 95% van de vrouwen kan borstvoeding geven, echter zijn er tegenwoordig best wat vrouwen die het niet meer op waarde schatten en/of snel opgeven. We geven geen enkele vrouw de schuld hiervan, dit komt door hoe wij gevormd worden door het systeem. We zijn niet goed en onvoldoende geïnformeerd.

Ons inziens kan een gefabriceerd product nooit beter worden dan een natuur product.

De ingrediënten van de meeste kunstvoeding bevat:
– lage kwaliteit melk
– soja
– zonnebloemolie
– synthetische vitaminen
– smaakmakers
– zoetstoffen.

Zie de foto van Nutrilon baby voeding 0-6 maanden hieronder. Op de beschrijving van de meeste grote merken kunstvoeding staat ook heel duidelijk: Belangrijk: Borstvoeding is de beste voeding voor je baby.

 

Nutrilon baby voeding – 0-6 maanden

Los van de hoeveelheid ingrediënten waarvan de meeste mensen geen idee hebben wat deze stoffen allemaal inhouden zit de kunstvoeding verpakt in plastic. Vervolgens wordt het aan de baby gegeven in een plastic flesje. Soms opgewarmd door de magnetron.

Laten we over één ding heel duidelijk zijn. Borstvoeding is altijd beter dan melkpoeder uit een pot. Máár ook hier willen we een kanttekening maken, aangezien borstvoeding zich vormt aan de hand van de voeding van moeder.

Mythe: Er word wereldwijd gezegd dat borstvoeding altijd van hoge kwaliteit is en dat het voedingspatroon van moeder geen belangrijke rol speelt.

Dit is niet zo.

Een moeder die een dieet volgt dat vetarm is, laag in eiwit en dierlijke kwalitatief goede producten, hoog in suikers en bewerkte producten, zal nooit optimale borstvoeding geven en ook hier zullen vitaminen en mineralen missen.

Een kindje kan soms stoppen met drinken omdat hij of zij de melk vies vindt. Dus ook hier speelt voeding een belangrijke rol, voor tijdens en dus ook ná de zwangerschap.

Weetje: Consultatie bureaus worden gesponsord door flesvoeding fabrikanten. Net als dat dierenartsen gesponsord worden door merkbrokken zoals Royal Canin. Dit gaat voor grote bedrijven vooral om geld.

Maar gelukkig hebben we onze zorgmedewerkers op de vloer die goud waar zijn, en waar velen pro borstvoeding zijn veel moeders juist aanmoedigen om wél borstvoeding te geven.

Toch krijgen veel moeders na een periode van 6 maanden van bepaalde medewerkers uit de zorg te horen dat ze beter kunnen stoppen met borstvoeding en beter over kunnen gaan op de flesvoeding. De moeder melk zou te weinig zijn (de volume moedermelk is sowieso minder dan de flesvoeding om een kindje voldaan te krijgen), of volgens hen niet goed genoeg. Dit zeggende zonder vrouwen advies te geven over hun voedingspatroon, maar juist om ze te verwijzen naar kunstvoeding. Vertrouw op jezelf en de natuur. Jouw borstvoeding, mits je goed eet, is het allerbeste voor je jouw kindje voor de beginjaren.

Wellicht is het jou niet gelukt om borstvoeding te geven, of heb je destijds andere keuzes gemaakt.  Laten we vooral niet boos worden op onszelf toen we veel dingen nog niet wisten. Laten we vooral deze informatie verspreiden en zorgen dat de nieuwe generatie dit wél weet.

Er zijn veel dingen die je kan doen als de borstvoeding niet lukt of zeer doet.
Onze expertise is voeding, voor moeder en kind. Echter kunnen we wel wat basic en korte informatie geven over de borstvoeding zelf. Het begint bij het begin, je voorbereiding tijdens de zwangerschap of misschien al daarvoor. Lees je in over het belangrijk van borstvoeding, wat zowel zorgt voor bonding tijd met de kindje én voor voeding. Een goede verloskundige praktijk en lactatie deskundige kunnen enorm helpen in de voorbereiding en het besef van het belang van borstvoeding. Deze zullen ook benoemen: het belangrijkste is het aanleggen van de baby, het contact die moeder en kind maken. Het liefst zo snel mogelijk, dus direct na je (natuurlijke) bevalling het kindje bij je op de borst zodat deze opzoek kan gaan naar je tepel. De eerste uren zijn enorm belangrijk voor dit proces.

Lukt het niet direct, zet dan vooral door. Het kan bloed, zweet en tranen kosten om borstvoeding te geven, maar dit is het meer dan waard!

De baby steeds goed aanleggen en de borst leeg laten drinken is belangrijk voor je borsten en tepels maar ook voor de baby. De meest vette, voedzame melk zit achterin. Daarnaast is het belangrijk voor de moeder om voldoende vetzuren en vitaminen binnen krijgen door goede voeding, om je huid en tepels gezond te houden en borstvoeding goed vet te krijgen. Vette borstvoeding zorgt voor een verzadigd gevoel bij de baby. Kwalitatief goed vet eten is een belangrijk onderdeel van onze coaching bij BHB members die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Wat verder kan helpen is een kolf apparaat om tepels te stimuleren.

Niet perse als laatst en een zeer belangrijk onderdeel is stress. Dit speelt stress een enorme rol. Moeders ervaren dat de borstvoeding minder wordt als zij veel stress ervaren. Probeer dit zoveel mogelijk te verminderen.
Wat verder belangrijk is in jouw instelling over borstvoeding en of jij dit wel of niet zou kunnen. Als jij van te voren denkt dat je dit niet kan, of twijfelt of je het wel wil omdat andere mensen het misschien raar vinden, dan zal dit een negatieve uitwerking hebben op jouw borstvoeding.

Maar wat als t echt niet lukt? Dat kan en voel je vooral niet schuldig!

Misschien behoor jij tot die 5% van de moeders die geen borstvoeding kan geven. Dat kan en gelukkig zijn er meerdere goede opties, babypoeder uit de supermarkt is zeker niet de enige keuze die je hebt.

Er zijn moeders die genoeg melk geven en dit doneren aan moeders die een kindje hebben geadopteerd of simpel weg niet of te weinig melk produceren. Ons advies zou zijn wel in gesprek gaan met de moeder en vragen naar haar levensstijl en manier van eten.

Verder zijn er andere mogelijkheden zoals je eigen formules maken!
Denk aan biologische rauwe geiten of koe melk, aangevuld met bijvoorbeeld kokosolie en lever (cod liver oil) om de vitaminen in de melk uit te balanceren met natuurlijke producten.

Laat je vooral niet bang maken door bacteriën of ziekmakers uit rauwe zuivel producten. De melk is onbewerkt, puur uit het dier. Zoals we vaker zeggen, geloven we niet in het feit  dat de kwaliteit  wordt verbeterd als je het product gaat bewerken in een fabriek en synthetische stoffen toevoegt. Ons advies is wel om te gaan voor de hoogst mogelijke kwaliteit melk, het liefst dus van biologische dynamische boer waar dieren gras eten, buiten staan en geen tot zeer weinig medicatie nodig hebben omdat deze gezond zijn. De levensstijl van het dier, beïnvloed de kwaliteit van de melk. Dit is dus niet alleen bij ons zo, maar ook bij de dieren.

Denk ook bij het geven van flesvoeding aan glazen flessen en spenen van siliconen bijvoorbeeld. Er zijn meerdere opties om het plastic te vermijden.

We vragen om deze info wat deels in onze handleiding staat voor zwangere vrouwen, vooral te delen met de moeders die hiervoor open staan. Deel onze posts en stuur blogs zoals dit door.

We geven bij BHB veel informatie gratis omdat we zoveel mogelijk mensen willen helpen! Daarnaast hebben we sinds een paar jaar de prijs voor de coaching verlaagd zodat we hopen dat veel meer mensen voor deze prijs goede adviezen kunnen krijgen. Wil je met ons samen werken en hulp met je voeding: we zijn al ruimte tijd bezig met de handleiding voor zwangere dames en deze krijgt steeds meer vorm. De informatie van afgelopen 7 jaar wordt gebundeld en dat kost nogal wat tijd. We verwachten begin 2022 de handleiding af te hebben, maar er zijn al wat dames gestart met de coaching want de informatie is er. Voor vragen, stuur ons gerust een DM of een Whatsapp!

Persoonlijke voedingsschema's + coaching voor minder dan €2 per dag!