Cholesterol is belangrijk, vermijd het niet!

Het is tijd dat we het hebben over cholesterol en hoe belangrijk dit eigenlijk is. Van nature zit er cholesterol in eidooiers, (orgaan)vlees, paling, garnalen, schelpdieren en volle zuivelproducten. Deze producten adviseren we tijdens onze coaching, met uitzondering van lage kwaliteit zuivelproducten zoals de standaard yoghurt en kwark uit de winkel.


Cholesterol is dé belangrijkste connectie om zonlicht te kunnen absorberen. Cholesterol en bloedvetten (triglyceriden) zijn bouwstoffen voor je lichaam. De vetoplosbare vitamines (FSV) A, D, E en K worden in de darm opgenomen in aanwezigheid van vet. Deze zijn onder andere belangrijk voor gezonde tanden en gezond tandvlees en een te kort aan deze vitaminen resulteert (uiteindelijk) in een slechter, minder sterk gebit.

UV-B zonlicht zet cholesterol om in vitamine D. Het lichaam kan in de huid vanuit een metaboliet van cholesterol (7-dehydrocholesterol) vitamine D3 aanmaken onder invloed van het uv B-deel van het zonlicht. Endogene productie is verreweg de belangrijkste bron van vitamine D.

Vitamine D is eigenlijk een hormoon. Een steroïde hormoon dat uit cholesterol wordt gemaakt als je huid aan de zon wordt blootgesteld. Vitamine D speelt indirect een belangrijke rol in de opname van calcium en fosfor uit de voeding en is dus zeer belangrijk voor gezonde botten. Verder is het betrokken bij je immuun functie en er komt uit meerdere onderzoeken dat het een belangrijke rol speelt bij bescherming depressie en kanker.

Je lichaam maakt cholesterol aan in je lever. Cholesterol speelt een rol in de aanmaak van bepaalde hormonen en van gal. Die helpen mee vetten verteren.

Je lever synthetiseert ongeveer 2000 mg cholesterol per dag om de lichaamsfuncties te verbeteren. Je kunt niet overleven zonder cholesterol en er is geen schade aan de consumptie van cholesterol in de voeding, omdat de lever de synthese ervan zal verlagen wanneer  cholesterol uit hoge kwaliteit vlees, vis, ei, en zuivel wordt geconsumeerd.

Bovendien wijst het nieuwste onderzoek op een positief verband tussen totaal cholesterol en actieve vitamine D, wat suggereert dat een laag cholesterolgehalte juist voor problemen kan zorgen. Ook is aangetoond dat een hoger cholesterolgehalte de vitamine D-synthese verhoogt, wat leidt tot een betere celgroei en -herstel.

Alleen een hoog(!) cholesterol verhoogt de specifieke enzymactiviteit om vitamine D uit zonlicht te synthetiseren.

Helaas staat er op veel sites bepaalde informatie, sites waarvan we altijd dachten dat we deze konden vertrouwen. Zoals bijvoorbeeld op de site van voedingscentrum:

‘Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang producten met veel verzadigd vet te vervangen(dierlijk) door producten met veel onverzadigd vet(plantaardig).’

Geen verband met inname verzadigd vet:
“Onderzoeken naar het verband tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten laat geen verschil zien tussen een voeding met weinig verzadigd vet en een voeding met veel verzadigd vet. Het risico op het krijgen van of het overlijden aan  hartziekten was in beide gevallen gelijk.

Ook uit een grootschalige systematische review van 70 observationele studies blijkt dat er geen relatie is tussen de inname van verzadigd vet en het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sterfte.”

Concluderend, in een gezonde staat, waar geen chronische ontsteking of ziekte heerst (door slechte levensstijl, overgewicht en een slecht voedingspatroon bestaande uit veel alcohol en fast food), is het vermijden van cholesterol niet alleen onnodig; het is gecontra-indiceerd, wat leidt tot onderdrukte immuun functie, fragiliteit van het skelet (denk aan botziekten) en mogelijke negatieve veranderingen in het zenuwstelsel.