De basis van BHB – dierlijk eten

De afgelopen jaren is ons veelal vertelt dat dagelijks vlees eten niet gezond is en dat het ziekten kan veroorzaken (even los van het feit dat ons vertelt is dat vlees eten slecht is voor de natuur). Echter hebben we binnen BHB sinds 2016 in de realiteit, heel wat anders gezien bij de duizenden members die we hebben geholpen hun levensstijl en gezondheid te verbeteren. Lees ook vooral de succesverhalen van vele members, die lichamelijk problemen hebben opgelost.

“Wetenschap en onderzoeken”
We hebben afgelopen jaren ook opvallende conclusies kunnen waarnemen uit onderzoeken en boeken die we afgelopen jaren hebben bestudeerd.

Zo is geen enkel onderzoek wat aantoont dat het eten van vlees op zich ziekmakend is. Veel van de onderzoeken die claimen dat vlees ongezond zou zijn, zijn niet onafhankelijk uitgevoerd. Veel overzoeken worden gedaan vanuit grote plantaardige bedrijven die de onderzoeken financieren of aandeelhouders van bedrijven, die een bepaalde gewenste uitkomst hebben bij een onderzoek. Dit zie je ook terug bij docu’s op Netflix bijvoorbeeld. Het nadeel: bijna iedereen ziet deze ‘informatieve docu’s’ en neemt het voor waarheid aan, zonder te kijken naar de achtergrond van de investeerders of de makers.

Daarnaast krijgt vlees vaak de schuld van ziekte, terwijl de mensen in de onderzoeken bijvoorbeeld niet alleen zijn geminderd met vlees of zijn gestopt met vlees eten en daardoor zich beter voelen. Ze zijn ook gestopt met roken, zijn gaan sporten, onbewerkter gaan eten, ze zijn dagelijks naar buiten gegaan voor een wandeling, hebben hun slaap geoptimaliseerd, hebben de snacks en snoep achter wegen gelaten, zijn meer water gaan drinken etc. Uiteraard voel je je dan beter, maar dit staat los van het minderen of elimineren van vlees.

Dierlijke eten
Er zijn momenteel nog steeds grote groepen mensen in de wereld die voornamelijk dierlijk eten (vlees, vis, ei, orgaanvlees, botten). Bepaalde stammen in de wereld leven nog steeds niet in de luxe zoals wij. Wat zij eten is grotendeels dierlijk, gezien het feit dat zij jagen voor hun voedsel. Het beetje fruit wat ze eten verzamelen ze in de zomer, net als wat paddenstoelen en wilde noten maakt ook deel uit van het voedingspatroon, is niet veel. Je kan je voorstellen dat in de herfst en de winter en delen van het voorjaar weinig plantaardig voedsel voorhanden is. Afhankelijk van het continent uiteraard! Sommige plekken zijn rijk aan fruit, anderen veel minder. Denk aan plekken in het noorden, waar het lang en donker koud is en waar lang sneeuw ligt.

Een kleine, specifieke groep BHB members hebben ook een langere tijd dierlijk gegeten, om van allergieën en andere klachten af te komen zoals uitgedroogde ruggenwervels die nu hersteld zijn, reumatische klachten die verdwenen zijn en darmziekten die opgelost zijn. Deze members proberen nu langzaam weer wat (lokaal) fruit, honing en rauwe zuivel te implementeren.

Eten uit onze natuurlijke omgeving
Laten we kijken naar onze eigen omgeving, waarin wij wonen. Dit is Europa, maar laten we Nederland nemen, onze direct leefomgeving. Stel dat de supermarkt dicht gaat en we zijn afhankelijk van wat de natuur ons geeft, wat levert dat op? 

Denk eens goed na, wat je zou gaan eten wanneer je nu het bos in zou gaan om eten te zoeken.

Er zijn grote stukken natuur in Nederland waar het stikt van de dieren, herten, reeën, konijnen, vogels en hun eitjes en wildzwijnen. In september en oktober hebben we veel bessen en frambozen, wilde aardbeien en andere bessoorten die we kunnen verzamelen, net als wat beukennoten, wilde kastanjes en paddenstoelen (moeten we wel weten welke goed zijn haha).

Als jij het bos in gaat in jouw omgeving, wat vind je daar nu aan plantaardig voedsel, welke groenten zal je tegen komen? Waar krijg jij je eiwitten en vetten die zo belangrijk zijn dan uit binnen?

Van Neus tot Staart
De dieren die wij dan (hopelijk) vangen, zullen we dan in zijn geheel gebruiken om op te eten. We zullen niets weggooien of laten rotten. Dus de lever, het hart, spiervlees, alles wordt gegeten, net als de botten om soep te maken.
Qua voedingswaarden zijn allemaal eiwitten en vetten, als we het even terug koppelen naar de macro’s en daarbij alle vitaminen en mineralen die we nodig hebben. Veel mensen weten dit niet, maar als je ‘neus tot staart’ eet, krijg je alle benodigde vitaminen en mineralen binnen om gezond te zijn. Ook vitamine C, wat je bijvoorbeeld in grote hoeveelheden in lever terug vindt.

Verbouwen
De groenten die we tegenwoordig in grote getalen verbouwen komen allemaal uit zaadjes, die we hebben aangeschaft bij een winkel. Ook de boeren kopen veel van hun zaden in bij grotere bedrijven. Dit zijn echter geen groenten die we uit het bos, onze direct natuur hebben gehaald, om vervolgens in onze tuin te laten groeien.

GMO (Genetisch gemodificeerd organisme)
Veel groenten zoals wij deze kennen, in de huidige vorm, zijn aangepast en veranderd door de mens. Gemanipuleerd: de genen zijn aangepast om een andere uitkomst te krijgen. Een simpel voorbeeld is de maiskolf bijvoorbeeld, maar er zijn veel meer groenten die dit proces hebben doorgemaakt. Mais was lang geleden een gras plantje en leek in de verste verte niet op de mais zoals we die nu kennen. Boeren realiseerde zich heel wat duizenden jaren geleden, dat er alleen teosinte (de oude mais vorm) zou groenten als ze delen zouden herplanten met gemakkelijk te open pitten. Dit proces van selectief verzamen en verspreiden leidde tot het scheppen van mais. Het klopt ook, want wij vinden mais nergens tijdens een boswandeling, net als dat we geen bloemkool, spruitjes of boerenkool in de huidige vorm vinden in de natuur.


Ook de grootte van bijvoorbeeld de huidige groenten zijn vaak niet meer ‘normaal’. Ze zijn veel groter gemaakt. Dat niet alleen, denk ook aan het mooie uiterlijk van onze groenten in de supermarkt. Er mag geen bruin plekje op zitten, want dan kopen we het niet. En wat dachten we van het ontpitten van groenten en fruit, zoals pitloze druiven en banaan waar de zwarte pitjes steeds minder van worden.

Op de website van het Voedingscentrum staat bijvoorbeeld dat GMO voedsel, slimmer is gemaakt en ze nu bestand zijn tegen insectenbestrijdingsmiddelen en onkruidverdelgers en dat ze minder kwetsbaar zijn voor plagen van insecten of knaagdieren en ziekten veroorzaakt door schimmels, bacteriën of wormpjes.

Zij zeggen ook:

“Met genetische modificatie knippen wetenschappers stukjes DNA, met daarop een bepaald gen, uit een cel en plakken dit in het DNA van een cel van een ander organisme. Dit kan bijvoorbeeld een maïs- of sojaplant zijn. Hierdoor krijgt deze cel de gewenste eigenschappen. De veranderde cel deelt zich, zodat er uiteindelijk een volledige plant ontstaat die de gewenste nieuwe eigenschap heeft. 

In tegenstelling tot de oorspronkelijke plant kan de nieuwe plant nu bijvoorbeeld met een insectenbestrijdingsmiddel beschermd worden tegen insecten. Dit zorgt voor hogere opbrengsten.”

Wij zien dit niet als iets positiefs. Ten eerste is het product aangepast door de mens, er is in een fabriek door een wetenschapper een nieuw soort plant gecreëerd. Een product dat de natuur niet zelf gemaakt, maar wat de mens heeft ontwikkelt. Daarnaast, wanneer andere dieren, insecten en schimmels het producten niet meer willen eten, is dat geen goed teken. Waarom zij niet en wij wel? Misschien omdat het zorgt voor hogere opbrengsten? Ze zeggen het zelf…

We willen je door deze informatie vooral de andere kant van de medaille laten zien en je laten nadenken over groenten zoals we deze nu kennen, perfecte van vorm en kleur, waar geen diertje op zit. 

Plaatselijk eten
Ook zijn we voorstanders om het voedsel te eten wat in jouw omgeving groeit. Je lichaam past zich aan, aan je leefomgeving. Of je nu in Nederland woont, of op Curaçao, je lichaam zal anders reageren op voeding. Daarom is het belangrijk om te kijken naar welke soorten fruit en groenten bij jou in de natuur groeien en om daar zoveel mogelijk van te eten. Dit geldt uiteraard ook voor vis en vlees, je lichaam reageert het beste op de dieren die bij jou in de buurt leven, in dezelfde leefomgeving als jij.

Ook als we aan het milieu denken is dit belangrijk. We laten kilo’s avocado naar Nederland verschepen, maar dit is in principe niet nodig om aan voldoende vet en vitaminen te komen. Wij leven in een land waar geen avocado’s groeien, wat eigenlijk betekent dat we onze vetten en vitaminen uit een ander product zouden moeten halen, uit een product wat hier in Nederland (in de natuur) groeit.

Zelfbescherming van planten
Planten kunnen zichzelf niet beschermen zoals mensen en dieren dat kunnen. Ze hebben geen klauwen of tanden om ons te grijpen en zeker geen benen of poten om mee weg te rennen. Ze zitten vast in de grond.  Hoe beschermen ze zichzelf dan om niet opgegeten te worden?
Planten zijn zeer sterk en hebben verschillende ‘defense’ mechanismen ontwikkeld om zichzelf te beschermen. Denk aan brandnetels of cactussen, deze prikken als we ze aanraken, wat duidelijk aangeeft: laat mij met rust.

Planten willen niet gegeten worden, net zo min als dat dieren dat willen. Ze willen leven, voortplanten. In dit geval geldt dat dieren een ander beschermingsmechanismen hebben dan planten. Dieren kunnen wegrennen, of vliegen, vechten met hun snavel, tanden, klauwen etc. Bij planten werkt dit op een andere manier. Planten hebben naast soms stekels, maar ook chemische processen om zich te beschermen, die onze gezondheid enorm kunnen schaden. Vaak zonder dat we het zelf doorhebben, omdat we geleerd hebben dat je veel groenten moet eten om gezond te zijn.

Denk aan glucosinolates (een bij product van sulforaphane), en polyphenols. Termen waar je wellicht nooit van hebt gehoord.  Dan hebben we het nu dus over plant pesticiden.

Phytoalexins bijvoorbeeld, zijn plant pesticiden en niet die gesprayde versie. We hebben het hier over de pesticiden die de plant zelf produceert als een chemische stof om zichzelf te verdedigen. Uit onderzoek blijkt dat de pesticiden die we eten, 99% uit planten komen en 1% van de gesprayde versie zoals we pesticiden kennen.

Pholyphenols, maar ook lectins zijn een giftig onderdeel uit planten, net als oxalates. Planten gebruiken dit als om mineralen te binden in hun eigen unieke bio chemie. Echter gebruiken mensen geen oxalates, het is een bijproduct wat geproduceerd wordt wanneer ons lichaam amino acids verwerkt, Dit kleine beetje wordt gezien als ‘afval’ en plassen we uit.

Dit laatste deel wordt wellicht wat diepgaand, maar als je interesse hebt kan je hier natuurlijk altijd meer zelfonderzoek naar doen. Onthoud dat je niet alleen de resultaten bekijkt op de eerste pagina van Google, maar vraag ook vooral je coach om tips voor onderzoeken en boeken.

Conclusie
Onze visie is dat goed kwaliteit vlees en andere dierlijke producten zoals vissoorten en eieren zeer belangrijk zijn voor onze gezondheid en zeker niet ziekmakend is. Dit betekent dan ook dat dit de basis is van onze voedingsschema’s. Op onze website staat ook dat de voedingsschema’s niet geschikt zijn voor mensen die bijna geen vlees eten, of helemaal geen vlees eten. Puur omdat je dan niet aan de eiwitten komt die we adviseren, maar ook simpel weg omdat we streven naar zoveel mogelijk ‘Healthy Bodies’. Volgens ons spelen dierlijke producten van hoge kwaliteit hierin een  belangrijke rol.

We zijn niet anti koolhydraten of geheel anti planten. We zijn pro fruit (bevat koolhydraten), dit zijn ‘plantsoorten’ die juist gegeten willen worden om zich voort te planten. Ze zijn zoet en hebben mooie, opvallende kleuren. In onze voedingsschema’s staan fruit soorten dus zeker in onze lijst, als eerste keuze.

Verder staan er nog steeds opties in zoals noten, bepaalde granen en groenten waar je zelf uit kan kiezen. Hier kan je met de bereiding ook nog invloed uit oefenen, zoals het laten weken van bepaalde granen en noten, voordat ze geconsumeerd worden. Dit zorgt ervoor dat onze darmen deze producten beter kunnen verwerken.

*Ook geloven we dat planten goed kunnen dienen als ‘medicijn’, maar dus niet om preventief te nemen. 

Voor iedereen goed om te weten: In de online coaching besteden we per persoon aandacht aan de reactie van jouw lichaam op bepaalde producten. De één reageert erg goed op bepaald fruit, terwijl een ander er jeuk van krijgt. Dit geldt ook voor het gevoel van verzadigdheid. De één merk dat hij of zij enorm verzadigd is na het eten van eieren en de ander na het eten van lamsvlees.

Ons advies voor iedereen, is om goed kwaliteit vlees te kopen bij je lokale boer, of bijvoorbeeld bij bedrijven die online hun vlees verkopen zoals bij Schotse Hooglanders. 

De kwaliteit van het vlees is hierbij van belang. Dieren die zoveel mogelijk in een natuurlijke omgeving leven, denk aan natuurlijk eten, geen (onnodige) medicatie en een natuurlijke leefomgeving, zullen gezonder zijn en meer vitaminen en mineralen en goede omega vetsoorten bevatten dan dieren die niet op deze manier leven.

Vragen? Stuur ons een bericht via Instagram, of via de website.

Persoonlijke voedingsschema's + coaching voor minder dan €2 per dag!