Decembermaand, cheatmaand?

Het belangrijkste advies is dat je mag genieten, daar zijn de feestdagen voor. Geniet van familie, vrienden en lekker eten wat je alleen met kerst eet. Maar december is geen ongezond maand en zeker geen cheat maand. We snappen dat het lastig is om al dat lekkers in de winkel te laten liggen, maar we geven een aantal tips om je te helpen!

Wat adviseren wij rondom de feestdagen als je wil afvallen?
Zorg dat je de dagen tot kerst en na kerst tot oud en nieuw, volgend je schema eet, ga sporten, wandelen etc. Probeer je gewicht stabiel te houden, door de juiste keuzes te maken. Dit houdt niet in dat wij adviseren om ‘helemaal los te gaan’. Je kan in de decembermaand makkelijk 3-6 kilo aankomen, als je alles eet wat los en vast zit. Kan dat erna weer af? Ja, zeker. Maar dat zou zonde zijn als je de afgelopen maanden zo hard hebt gewerkt om deze kilo’s er af te krijgen.

 

17 TIPS:

  1. Geniet! Het is maar ééns per jaar kerst, dus geniet van de momenten dat je samen bent met familie/vrienden. Wees niet te streng voor jezelf en kies een aantal dingen die je echt lekker vindt. Zoals eerder gezegd, prop je niet onnodig vol. Als je tijdens eerste en tweede kerstdag teveel eet, zal je gewicht op de weegschaal omhoog schieten. Dit is watergewicht, geen vet. Weeg jezelf dus niet nadat je uitgebreid hebt gegeten met kerst, dat zorgt onnodig voor stress.
  2. We horen veel mensen zeggen, ‘December is een ongezonde maand’. Maar als je kijkt naar de feestdagen, zijn dit eigenlijk alleen: 5 december, kerstavond, eerste en tweede kerstdag, en oudjaars-nieuwjaarsdag. Dit zijn 6 dagen van de hele maand december. Beperk je ongezonde maaltijden tot deze dagen, en weerhoud jezelf ervan om de gehele maand december ongezond en teveel te eten. Deze 6 dagen zullen weinig invloed hebben als je de rest van de maand goed eet en voldoende beweegt.
  3. Verbied jezelf geen dingen. Als je twee weken van te voren jezelf al verbiedt dat je geen oliebollen ‘mag’, dan focus je je daar nu al op.  Je wordt dood ongelukkig omdat je er al 2 weken aan denkt en er op focust. Als je ze dan ziet liggen tijdens kerst of oud en nieuw ‘mag’ je ze niet eens. Grote kans dat je je op dat moment ellendig voelt en dat je het toch neemt. Waardoor je je trouwens nog ellendiger voelt, want je hebt je niet aan je eigen belofte gehouden.  Dus, niet doen. J Nergens voor nodig. Verbied jezelf niets van te voren. Neem dat lekkers wat je graag wilt, maar beperk de portie en/of bereken je macro’s van het product dan weet je hoeveel vet, eiwit, koolhydraten het bevat zodat je het inschatten. Bekijk van te voren bijvoorbeeld naar de macro’s van een oliebol en besef dat dat best mee valt.
  4. Ga je in aan het einde van de middag/begin van de avond naar vrienden of familie? Eet overdag lichte maaltijden met groenten en zorg dat je je eiwitten binnen krijgt. Drink veel water en thee. Voorkom dat je hongerig de deur uit gaat, want dan gaan die oliebollen er nog veel harder in.
  5. Ga je pas in de middag naar familie/vrienden? Dat betekent dat in je ochtend best met de hond kan wandelen, of kan hardlopen. Sommige sportscholen zijn open met de feestdagen, dus als je een uurtje de tijd hebt, pak dan toch nog even die work out mee.
  6. Ga je uit eten? Kijk of je soep vooraf kan nemen. Zeker als je kan kiezen uit een lichte soep, zoals tomaten soep, kippensoep of groentesoep. Lekker en vullend!
  7. Kies tijdens je voorgerecht voor de optie: “Lekker, maar bevat iets minder calorieën”. Bijvoorbeeld geen gefrituurde inktvisringen met knoflooksaus, maar een voorgerecht met tomaat, pesto en mozzarella, een soepje, of een kleine salade.
  8. Weet je al waar je heen gaat? Kies een goed restaurant, i.p.v. een” All You Can Eat” of een lopend buffet. Wanneer al dat lekkers in grote getalen is uitgestald is het verleidelijk, en enorm moeilijk om het niet te nemen!
  9. Portiegrootte: Kies iets lekkers uit, maar let op je portie! Je hoeft echt niet de halve appeltaart naar binnen te werken om er van te genieten. Kies een klein stukje, dat scheelt een hele hoop calorieën. Zeker als je dit bij iedere maaltijd doet.
  10. Gebruik kleine bordjes. Deze liggen snel vol, waardoor het lijkt alsof je veel eten op je bord heb liggen. Je hersenen geven je op deze manier ook eerder een seintje dat je ‘vol’ zit.
  11. Concentreer je op je maaltijd. Probeer niet te blijven staan/lopen tijdens het eten. Wees bewust van het kauwen, en geniet van de textuur, smaak en geur van het eten. Onderzoek wijst uit dat wanneer je aan het multitasken bent tijdens het eten, de kans groot is dat je achteloos extra calorieën naar binnen werkt. En dat terwijl je dit niet eens door hebt. Dubbelop zonde.
  12. Kies voor verschillende soorten proteïne uit; vis en vlees. Eet hier desnoods iets meer van dan normaal.
  13. Kerstinkopen doen? Lekker eten in huis halen? Begin daar niet al mee in de eerste week van december, al die kerstkransjes zien er verleidelijk uit maar laat ze nog maar even liggen. De week van kerst is vroeg genoeg.
  14. Probeer niet ‘los’ te gaan in de volgende dingen: de sausjes zoals mayonaise en satésaus. Stokbrood en kruidenboter, chips en allerlei borrel nootjes, kerstkoekjes, en gebakjes. Deze kleine extraatjes zorgen ervoor dat je opeens veel te veel calorieën binnen krijgt.
  15. Let op met drinken zoals verschillende vruchtensapjes, cola etc. Deze tikken snel aan, en je hebt niet eens het idee dat je zoveel extra calorieën binnen krijgt. Dus: “Choose wisely”. Dit geldt ook voor alcohol. Wil je graag een wijntje drinken? Dat kan. Maar drink daarnaast bijvoorbeeld een paar glazen water extra. Champagne en cider zijn lichte drankjes, houd dat in gedachten.
  16. “Choose wisely” geldt ook voor het lekkers dat er alleen met kerst/oud en nieuw is. In plaats dat je je calorieën verspilt aan de dingen die er het hele jaar door zijn, kan je het beter bewaren voor iets wat echt alleen met kerst en oud en nieuw op tafel staat. Zoals de zelfgemaakte appelflappen van je moeder of de eerste eigen gebakken kerststol van je dochter.
  17. Geniet!!! Geniet van kerst, van je familie, van de sfeer, van het samenzijn en van het gevoel dat je dankbaar mag zijn voor het moment. Daarbij hoort ook wat lekkers te eten, maar laat dit niet het belangrijkste onderdeel van deze dagen zijn. Wees dankbaar dat je bij elkaar bent, en geniet van elkaar!

Persoonlijke voedingsschema's + coaching voor minder dan €2 per dag!