Havermoutpannenkoeken, allerlei soorten cruesli met chocolade stukjes chocolade, zoete broodjes met jam… Je kan het zo lekker niet bedenken of we ontbijten ermee. En dat is natuurlijk helemaal niet erg. Dat deden wij ook! Totdat je merkt dat je eigenlijk helemaal niet zo vrolijk wordt van dat ontbijt.
Waar merk je dat aan?
1. Je hebt na een uur weer trek, waardoor je even een (ontbijt)koekje neemt.ย Op deze manier blijf je de hele dag door eten.
2. Je blijft lekkere en zoete trek houden.
3. Je hebt geen verzadigd gevoel, waardoor je veel meer calorieรซn eet dan dat je lichaam nodig heeft.
4. Regelmatig last van klachten zoals:
– opgezette buik/buikpijn
– slecht slapen
– overgewicht
– vetophopingen
– puistjes
– zere gewrichten
– weinig energie
– futloosheid
– huiduitslag
– eetbuien
Door bovenstaande ‘klachten’ is het extra lastig om je gezonde lifestyle vorm te geven. Een paar keer per week naar de gym gaan terwijl je moe bent en buikpijn hebt hebt, voelt als een enorme opgave.
Maar, laten we de dag opnieuw beginnen: Wat als je je ‘avondmaaltijd’ als ontbijt eet?
Een stukje vlees/vis,groenten, wat vet waarin je hebt gebakken, en misschien een eitje , nootjes/zaadjes? Sounds like a plan?
Dat vinden we (vonden wij ook) best wel even wennen. Dat komt puur en alleen door de gewoonten die we onszelf al jaren lang hebben aangeleerd.
Vooral in Nederland zijn we gewend om te ontbijten met brood, met allerlei soorten brood beleg, met yoghurt en muesli en natuurlijk: havermout. In andere landen is dit geen gewoonte. Er zijn landen waar ontbijt met eieren en vlees heel normaal is. Er zijn zelfs landen waar je geen “Poptarts” kan kopen.
Het nadeel van deze ongezonde gewoonten is dat we onszelf niet voorzien van het soort voeding dat ons lichaam juist zo hard nodig heeft. Dagen waarin we willen presteren op ons werk, in de gym, en binnen onze relaties.
Ons standaard ontbijt zit bomvol met koolhydraten, uit haver, granen, suiker, (en meer) waardoor onder andere, onze insuline piek enorm stijgt, en waar je darmen enorme moeite mee hebben.
Maar zuivel is wel goed toch?
Zuivelproducten zoals melk , yoghurt en kwark, bevatten vaak veel koolhydraten (suiker), lactose en allerlei hormonen waar je lichaam helemaal niet op zit te wachten. Daarbij zijn de zuivelproducten die je tegenwoordig in de winkel koopt, niet zo vers meer. Je kan het lang bewaren door het proces wat het product is onder gaan: pasteurisatie. Het pasteuriseren zorgt ervoor dat de cellen van de melk kapot gemaakt worden. (Voor meer informatie over zuivel, bekijk onze andere video’s over zuivel.)
Conclusie:
Het standaard Nederlandse ontbijt bevat weinig: groenten, vitaminen en mineralen, eiwitten en gezonde en voldoende vetten. Daarin tegen bevat het veel koolhydraten en e-nummers.
Vetten en eiwitten: Het geen dat je lichaam juist nodig heeft voor een goede spijsvertering, een gezonde huid, gezonde botten, goede kwaliteit van slaap en veel energie!
Dus: wat ontbijt jij van de week?๐