Wanneer je het hebt over de sixpack, heb je het eigenlijk over de rechte buikspier. De Rectus Abdominis. Het is één spier met verschillende tussenpezen waardoor het lijkt alsof het meerdere spieren zijn. Iedereen heeft dus een fourp- six- of eightpack, alleen is deze niet bij iedereen zichtbaar.
Wil je dat je buikspieren goed zichtbaar in verschillende blokjes worden verdeeld, dan is het doel om je buikspier dikker te maken zodat de pezen verder in de spier getrokken worden. Maar…zijn sit-ups dan nodig? Voordat we hier antwoord op geven willen we eerst uitleggen dat niet iedereen sixpack kan krijgen.
Hoe zit dat?
Sommige mensen hebben minder pezen over hun rechte buikspier lopen, en hebben een 4pack. Anderen hebben er meer, en hebben een eightpack. Dit is genetisch bepaald, en als je een fourpack hebt, kan je dus nooit een eightpack krijgen. Nou ja, tenminste niet zonder jezelf te laten opereren, maar niets is te gek tegenwoordig.
Maar hoe krijg je die abs, die zichtbare buikspieren?
Dagenlang sit-ups doen gaat je in ieder geval niet helpen om zichtbare buikspieren te krijgen. Los van het feit dat het doen van oneindig veel sit-ups en crunches niet echt bijdraagt aan het ontwikkelen van (zichtbare) buikspieren, draagt het wel bij aan pijn in je nek en onderrug. Maar dat is nou net niet hetgeen wat je wilt bereiken…
Je buikspieren worden pas zichtbaar als je een laag vetpercentage hebt. Bij mannen is dit rond 10% en bij vrouwen rond 15%. Een coach vab Gia zei jaren geleden altijd: Zelfs zwervende mensen op straat hebben een zichtbare buikspieren. Niet omdat ze zoveel sit-ups doen, of dagelijks in de gym zitten, maar simpel weg omdat ze weinig voeding binnen krijgen, en dus een laag vetpercentage hebben.
Negatief energiebalans
Zoals we al vaker hebben uitgelegd, kan je je vetpercentage verlagen door een negatief energiebalans te creëren. Hiermee bedoelen we heel simpel: Je verbruikt meer energie dan dat er binnen komt. Je kan ervoor kiezen om meer te bewegen, of minder te eten. Maar ideaal hiervoor is een vaste routine creëren wat betreft trainen/bewegen, in combinatie met een goed voedingsschema waar je je langere tijd aan kan houden.
Training voor je core, en dus voor je buikspieren
De core is letterlijk vertaald ‘de kern’. Je core is dus de kern van het lichaam, en dan doelen we op het deel van het lichaam tussen het bekken en de ribbenkast. De spieren in dit deel zorgen voor de stabiliteit in je romp, en je buikspieren zijn hier een onderdeel van.
Veel mensen geloven het niet, maar je traint je core met squats, deadlifts, benches, shoulders presses en rows. Dan bedoelen we uiteraard de squats met een losse barbell (stang), en niet die in de Smith machine, zodat je zelf de gehele oefening uitvoert zonder behulp van een machine die je beweging beïnvloed.
We benoemde net als dat als je dikkere buikspieren wilt krijgen, dat je dan moet zorgen dat je je buikspieren dikker maakt. Dat kan perfect met krachttraining!! Kijk maar eens naar powerlifters en crossfitters die enorm veel gewicht tillen. Sommige buikspieren puilen er bijna uit! En dat komt echt niet door de sit-ups, want die doen veel atleten niet eens. Het is echt niet nodig, en eerlijk is eerlijk: gewichten optillen is toch een stuk leuker dan dat buikspier kwartier waar je enorme pijn van aan je nek krijgt?
Extra oefeningen ter versterking van je core
Oefeningen zoals planken, hollow hold, legraises,en V ups, zijn prima oefeningen om te doen om je core te versterken, zeker in combinatie met krachttraining. Veel bodybuilders gebruiken deze oefeningen ook om iets meer definitie te geven aan hun al zichtbare buikspieren, maar het is het absoluut geen muts om zichtbare buikspieren te krijgen.
Dus, mits je het leuk vindt om allerlei situps te doen voor, zonder resultaat te zien, zouden we zeggen: Kap daar gewoon lekker mee en zorg dat je 2-3 keer per week krachttraining gaat doen én dat je je vetpercentage gaat verlagen door je voeding on point te krijgen. Weet je niet hoe dat moet? Check dan onze shop op www.buildinghealthybodies.nl/online en lees alvast onze andere blogs, luister onze podcasts op Spotify, of bekijk de video’s op Youtube!